Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Isländska fans blir utan EM-biljetter då matcherna spelas på träningsarena – storstjärnan upprörd: "Respektlöst"

Från 2022
Sara Björk Gunnarsdottir ser sammanbiten ut.
Bildtext Sara Björk Gunnarsdóttir är en av den isländska fotbollens största stjärnor.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Intresset för damfotboll växer så det knakar. Sommarens EM-turnering förväntas bli en publiksuccé. Trots suget så måste Island spela matcher på Manchester Citys träningsanläggning. Chockerande, säger Islands lagkapten Sara Björk Gunnarsdóttir.

EM-finalen på Wembley är utsåld. De 90 000 finalbiljetterna gick åt på en timme och totalt har över 700 000 EM-biljetter sålts.

Men det kunde säljas avsevärt fler biljetter. Det hävdar storstjärnan Sara Björk Gunnarsdóttir som är upprörd över att Island måste spela två matcher på Manchester City Academy Stadium – en arena vars publikkapacitet är 7 000 åskådare.

– Jag är besviken. Det är chockerande – vi spelar en turnering i England med flera stora arenor och vi får spela på en träningsanläggning. Det är pinsamt och respektlöst mot damfotbollen, säger hon i svenska Fotbollskanalens podcast Their Pitch.

Publikrekord på Nou Camp

Björk Gunnarsdóttir påpekar att Champions League-matchen mellan Barcelona och Real Madrid som lockade 91 553 åskådare är ett exempel på hur stort intresset för damfotbollen är numera.

– Damfotbollen tar två steg i rätt riktning men sen händer sådant här och då tar man en steg tillbaka, säger hon.

Hon avslöjar att hennes familjemedlemmar har haft svårt att få tag på biljetter. De biljetter som fanns till Islands matcher i Manchester såldes på nolltid.

– Det hade säkert kommit över 20 000 från Island för att se på matcherna.

"De borde tänka om"

Den 31-åriga Sara Björk Gunnarsdóttir spelar till vardags i franska storklubben Lyon. Hon deltar i sommar i sitt fjärde EM-slutspel.

Hon hoppas ännu att arrangörerna tar sitt förnuft till fånga och flyttar matcherna till ett större stadion.

– De borde tänka om. Om man ser på hur många som köper biljetter och hur populärt det har blivit – då måste man tänka om.

Sara Björk Gunnarsdottir i Islands landslagströja.
Bildtext Sara Björk Gunnarsdóttir har gjort 22 mål på sina 136 landskamper.
Bild: www.imago-images.de/ All Over Press

Finland spelar sina gruppspelsmatcher i Stadium MK i Milton Keynes. Arenan har en kapacitet på 30 500 åskådare och det finns fortfarande biljetter till salu till Finlands matcher mot Spanien, Danmark och Tyskland.

Yle sänder alla matcher från EM-slutspelet från den 6 till den 31 juli.

Diskussion om artikeln