Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Pukkis målskytte i Premier League är effektivt, men tabelläget är det samma vanliga – statistiken visar var Norwichs sko klämmer

Från 2022
Teemu Pukki jublar.
Bildtext Teemu Pukki är en fullträff från sin målskörd under Premier League-säsongen 2019/20.
Bild: IMAGO/Pro Sports Images/ All Over Press

Norwichs öde verkar vara beseglat. Klubben kommer sannolikt att degraderas efter årets Premier League-säsong. Ett stort problem för Norwich är att ansvaret för målproduktionen legat alltför mycket på Teemu Pukkis axlar.

Sex omgångar återstår av Premier League och Norwich har sju poäng upp till Everton som ligger strax ovanför nedflyttningsstrecket. Everton har dessutom spelat två matcher färre.

Också i samband med Norwichs förra säsong i den engelska ligan blev det tidigt klart att klubben inte kommer att fixa förnyat kontrakt. Under Pukkis snart fyra år i Norwich har klubben åkt jojo mellan de två högsta serierna i England.

Den 32-årige Pukki blev i söndags den första Norwich-spelaren genom tiderna som gjort minst tio mål under två Premier League-säsonger. Pukki gjorde sin tionde fullträff för säsongen då han nätade i 2–3-förlusten mot Manchester United.

– Teemu är en oerhört viktig spelare för oss. Han jobbade frenetiskt och ledde vårt anfallsspel under en stor del av matchen, säger Kieran Dowell till klubbens webbplats.

Teemu Pukki jublar.
Bildtext Teemu Pukki gjorde sitt tionde mål för säsongen i lördags.
Bild: IMAGO/Pro Sports Images/ All Over Press

Dowell gjorde lagets andra mål mot Manchester United på Pukkis passning.

Offensiven alltför tunn

Teemu Pukki är Norwichs överlägset viktigaste spelare, vilket har lett till problem under båda säsongerna i Premier League. Han bär ett alltför stort ansvar för målskyttet. Norwich skulle behöva fler spelare som levererar framåt för att klubben skulle kunna behålla sin plats i ligan.

Under de två Premier League-säsongerna har endast två Norwich-spelare, vid sidan om Pukki, lyckats göra mer än ett mål.

Den pågående säsongen har Pukki gjort 45 procent av Norwich fullträffar. Amerikanen Josh Sargent har nätat två gånger. Båda hans mål kom i en och samma match. Under säsongen 2019/20 gjorde Todd Cantwell sex mål.

Teemu Pukki har gjort 45% procent av lagets mål den här säsongen. Josh Sargent har gjort näst flest av Norwichs mål och ligger på nio procent.
För två säsonger sedan stod Teemu Pukki med sina 11 mål för 42 procent av lagets mål. Todd Cantwell var näst bästa målskytt med 6 mål vilket är 23 procent av målen.

Enligt den så kallade xG-statistiken, som mäter hur många mål en spelare eller ett lag förväntas göra sett till sina chanser, så har Pukki utnyttjat sina målchanser till och med bättre än under den förra säsongen i den högsta serien. Pukki är på väg att förbättra sitt målsaldo i Premier League trots lägre xG-siffror än under förra sejouren.

Skillnaden är än mer markant om man utesluter straffsparkarna. Pukki har gjort sju mål från öppet spel då xG-värdet är 6,82. Säsongen 19/20 nätade han nio gånger då xG-värdet var 11,88. Han har alltså utnyttjat sina chanser effektivare den här säsongen.

Pukki avfyrar också färre skott jämför med den förra Premier League-säsongen. Norwich har inte lyckats ersätta den kreativitet som offensiva mittfältaren Emiliano Buendias stod för i närheten av motståndarmålet. Det är huvudtränaren Dean Smith väl medveten om.

– Teemu är en viktig del av vårt spel. Jag hade hoppats att vi kunde ha matat honom med fler bollar än vad vi klarat av tillsvidare, sade Smith till The Athletic efter Norwich seger över Burnley i april.

Teemu Pukki har effektivare tagit vara på sina målchanser den här säsongen jämfört med för två år sedan. Den här säsongen är också antalet skott lägre än för två år sedan.

Efter den inledande förlustsviten har Norwich spelat skapligt, men inte lyckats samla tillräckligt med poäng. Norwich skrapade ihop 21 poäng 2019/20. Just nu har man samma poängskörd då sex matcher återstår.

Trots det framsteget så har Norwich släppt in fler mål den här säsongen.

Den här säsongen har Norwich gjort fler mål per match än för två år sedan. Andelen insläppta mål per match är rejält mycket större än de gjorda för båda säsongerna.

På det personliga planet har Pukkis pågående säsong varit jämnare än 2019/20. Han inledde sin Premier League-karriär med buller och bång och utsågs till månadens spelare i augusti 2019.

Sitt elfte och sista mål för säsongen gjorde han redan i januari. Därefter gick han mållös av planen i 13 matcher i svit. I år är han längsta svit utan mål sju matcher.

Han har dessutom varit på hugget på sistone. De sex senaste matcherna har resulterat i fyra baljor och två assister. Han ligger på tionde plats i skytteligan med sina tio fullträffar.

Teemu Pukki gjorde snabbare fel mål säsongen 2019-2020 än den pågående säsongen. Han är ändå uppe i nästan lika mängd nu med mindre spelade matcher.

Teemu Pukkis kontrakt med Norwich går ut i vår. Klubben har emellertid en option för nästa säsong och den kommer man enligt uppgift att utnyttja.

En transfer är ändå möjlig under sommaren. Genom att lösa in optionen kan Norwich se till att Pukki inte kan lämna klubben som fri agent.

Det skulle vara en dyr affär för Norwich att hålla fast vid Pukki. Enligt The Athletic skulle klubben vara tvungen att betala samma lön till Pukki i Championship.

Sajten hävdar att Pukkis veckolön är 60 000 euro, vilket är en exceptionellt hög siffra för en spelare på den nästa högsta nivån i England.

Norwich nästa match i Premier League är mot Newcastle på lördag. Då Newcastle gästade Carrow Road hösten 2019 gjorde Pukki tre mål.

Diskussion om artikeln