Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

På onsdag fortsätter vårdstrejken i Egentliga Finland – arbetsgivarsidan: "Vi kan bli tvungna att skicka patienter med hjärnblödning till Sverige"

Från 2022
Uppdaterad 19.04.2022 16:07.
Åbo universitetscentralsjukhus
Bildtext Arkivbild. På onsdag fortsätter vårdstrejken i flera sjukvårdsdistrikt, bland annat i Egentliga Finland.
Bild: Arash Matin / Yle

Klockan 6 på onsdag morgon fortsätter vårdstrejken igen efter en paus på några dagar. Endast 94 vårdare kommer att utföra skyddsarbete inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt på onsdagen.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finland sjukvårdsdistrikt kallar läget katastrofalt.

– Vi har inte fått någon personal för att sköta dialysbehandlingar, mängden personal i förlossningssalarna har halverats och vi kommer endast kunna hålla två eller tre operationssalar öppna. Det här innebär att vi bara kommer att kunna ta hand om akuta fall. Vi kan bli tvungna att skicka patienter med hjärnblödning till Sverige.

Åbo universitetscentralsjukhus meddelade på tisdagseftermiddagen att man är mycket oroad för patientsäkerheten.

– Den utlovade personalstyrkan är ungefär en tiondel av den personalstyrka som arbetsgivaren anser att behövs för att patientsäkerheten ska kunna garanteras, säger tf. sjukhusdirektör Sirkku Jyrkkiö vid ÅUCS.

Enligt ÅUCS går det inte heller att utföra canceroperationer, läkemedelsbehandlingar mot cancer och strålbehandling under strejken. Eftersom personalen vid förlossningsavdelning minskar med hälften, kan också en del föderskor bli tvungna att åka till sjukhus som inte berörs av strejken, till exempel till Tavastehus och Vasa.

Fyrsjukhuset i Åbo.
Bildtext Även förlossningsavdelningen vid ÅUCS påverkas av strejken.
Bild: Arash Matin / Yle

Tidigare under strejken har mellan 400 och 500 personer utfört skyddsarbete inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, men nu har alltså mängden skyddsarbetare som Tehy erbjuder minskat till 94. Arbetsgivarsidan hade ursprungligen begärt 1 000 skyddsarbetare.

Enligt Pietilä har mängden skyddsarbetare redan från början varit för liten, och inte motsvarat den mängd som Tehy hade utlovat i början av strejken.

Förhandlingarna om mängden skyddsarbete fortsätter på onsdag förmiddag klockan 10. Pietilä hoppas att man då ska kunna komma fram till en lösning.

– Det allra bästa skulle vara att vi hittade en lösning som alla parter är nöjda med, men oavsett hur länge det här fortsätter så måste man komma ihåg att all form av kritisk vård måste kunna tryggas, säger Pietilä.

Det andra skedet av strejken förväntas pågå i två veckor, och samtidigt blir strejken mer omfattande. Från och med onsdag är det 35 000 vårdare i 13 olika sjukvårdsdistrikt som strejkar. Också vid till exempel Tammerfors universitetssjukhus har man uttryckt oro över att man inte kommer att kunna trygga all brådskande vård.

Yle har försökt nå representanter från Tehy men har hittills inte fått något svar.

Artikeln uppdaterades 19.4.2022 klockan 16.07 med information från ÅUCS om hur cancervård och förlossningar påverkas.

Diskussion om artikeln