Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lina Lehtovaara överraskades mitt under arbetsdagen, i matkön med eleverna – är en av 13 domare i EM: "Absolut det största i min karriär"

Från 2022
Lina Lehtovaara signalerar icke-foul åt en Real Madrid-spelare.
Bildtext Lina Lehtovaara har dömt i Champions League och tidigare varit fjärdedomare i EM.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

När Uefa i dag gick ut med domarvalen för damernas mästerskap fanns Lina Lehtovaaras namn med. Förhoppningar fanns, men just i dag blev Lehtovaara ordentligt, men väldigt glatt, överraskad. Det är det här jag har jobbat för säger hon till Yle Sporten.

Uefa presenterade i dag de 13 domare som dömer i damernas EM i sommar – en av de utvalda är från Finland.

När Yle Sporten når Lina Lehtovaara "firar" hon med att vara ute med hunden. Men man hör att hon är på väldigt gott humör. Förståeligt då man nyss blivit utnämnd till mästerskapsdomare.

– Det här är absolut det största i min karriär hittills. Även om jag var med som fjärdedomare i EM 2017 i Nederländerna så var det en helt annan roll. Det här är definitivt ett steg längre, säger Lehtovaara

– Det är det här jag har jobbat för de senaste åren, helt klart.

Europeiska domarna i sommarens EM:

Jana Adámková (Tjeckien)

Iuliana Demetrescu (Rumänien)

Cheryl Foster (Wales)

Stéphanie Frappart (Frankrike)

Marta Huerta de Aza (Spanien)

Riem Hussein (Tyskland)

Lina Lehtovaara (Finland)

Ivana Martinčić (Kroatien)

Kateryna Monzul (Ukraina)

Tess Olofsson (Sverige)

Esther Staubli (Schweiz)

Rebecca Welch (England)

Ännu har Lehtovaara inte hunnit fundera på hur hon ska fira valet. Lehtovaara, som jobbar som lärare, blev nämligen milt talat överraskad i dag. När Yle Sporten pratar med henne, har hon precis avslutat arbetsdagen och berättar med ett skratt om hur hon fick reda på att ett stort mål är uppnått.

– Jag stod i matkön med min klass och lyssnade med ena örat på Uefas domarchef. Vi blev ganska grundlurade faktiskt. Vi fick ett mejl i går kväll att vi kommer ha ett onlinemöte där vi ska gå igenom VAR-protokollet och guidelines. Jag trodde helt blint på det.

– Det visade sig att det enda de hade att säga var att ni som är med på mötet kommer finnas med på listan som går ut om en halvtimme.

"Väntan kommer bli lång"

EM – som väntas bli en publiksuccé med bland annat finalen redan utsåld – kör i gång den 6 juli när England möter Österrike på Old Trafford.

– Även om man är med på listan så förverkligas det i praktiken först när du blir tilldelad en specifik match. Väntan kommer vara lång, både till juli, men också på plats i England dag till dag. Man kommer fundera: kommer de i dag att berätta att jag har match på kommande.

Lina Lehtovaara dömer en VM-kvalmatch mellan Tyskland och Portugal.
Bildtext Lina Lehtovaara dömde tidigare i april VM-kvalmatchen mellan Tyskland och Portugal.
Bild: IMAGO/pmk/ All Over Press

Lehtovaara har även dömt i Champions League. Tidigare i år dömde hon matchen mellan Real Madrid och Barcelona i damernas CL. Hon blev 2019 tidernas andra finländska damdomare att döma på näst högsta herrnivån i Finland.

Hon dömer också i damligan. Och det är i de två serierna som uppladdningen inför sommarens höjdpunkt kommer ske.

– Nu gäller det sig främst att hålla sig skadefri och hålla konditionen på topp, säger Lehtovaara som åtminstone ska börja firandet av valet med att gå på träning.

– Kanske det går extra bra i dag när feelisen är på topp, avslutar hon med ett skratt.

Diskussion om artikeln