Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Patienter kan dö eller skadas" – utvidgad vårdstrejk oroar Valviras överdirektör

Från 2022
markus henriksson.
Bildtext Markus Henriksson varnar om att vårdstrejken får allvarliga följder för patientsäkerheten.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

Patientsäkerheten kommer att försämras drastiskt i och med vårdarnas utvidgade strejk som inleds på onsdag, bedömer tillstånds- och tillsynsverket Valvira.

Valviras överdirektör Markus Henriksson säger i ett pressmeddelande att situationen kan bli så allvarlig att patienter dör eller skadas på grund av att sjukhusen inte har tillräckligt med personal på jobb.

De senaste uppgifterna från sjukvårdsdistrikten tyder enligt Henriksson på att mängden skyddsarbetare kommer att vara betydligt mindre än under strejkens första period. Han tror att läget kan bli allvarligt direkt när strejken inleds på onsdag morgon.

– Om inte fler skyddsarbetare kallas in på jobb blir sjukhusen tvungna att dra ner på verksamheten i mycket hög grad, säger han.

Verksamheten skärs ner vid flera sjukvårdsdistrikt

Det ser ut som att verksamheten måste skäras ner rejält inom sjukvårdsdistrikten i Helsingfors och Nyland, Egentliga Finland, Birkaland och Norra Österbotten.

– Det är till och med möjligt att man inte kan ta hand om hjärt- och hjärninfarkter, varnar Henriksson.

Henriksson ber att såväl arbetstagarna, arbetsgivarna som förlikningsnämnden snabbt ska försöka nå en lösning på konflikten. Han tror inte att en patientsäkerhetslag löser situationen, men en sådan kan bli nödvändig om strejken fortsätter.

– Det finns ingen annan lösning än att vi får ett slut på strejkerna, betonar han.

Vårdarnas utvidgade strejk ska enligt planen inledas på onsdag morgon klockan sex och pågå i två veckor. Strejken berör 13 sjukvårdsdistrikt och 35 000 sjukvårdare.

Källa: Valviras pressmeddelande, STT