Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdarfacken förbereder massuppsägningar: "Tvångsarbetslagen gör att arbetsgivaren inte vill hitta en lösning"

Uppdaterad 19.04.2022 21:39.
Supers ordförande Silja Paavola, Tehys ordförande Millariikka Rytkönen och en massa andra vårdare demonstrerar utanför sjukhuset i Mejlans under vårdstrejkens första dag den 1 april.
Bildtext Fackförbunden Tehy och Super gav på tisdagseftermiddagen beskedet att vårdstrejken ställs in.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Vårdarfacken Tehy och Super ställer in utvidgningen av vårdstrejken och planerar massuppsägningar. Orsaken är att patientsäkerhetslagen går vidare. Arbetsgivarorganisationen KT anser att fackförbunden har sig själv att skylla för att lagen behövdes.

På tisdagseftermiddagen kom beskedet att onsdagens planerade utvidgning av vårdstrejken ställs in. Styrelserna för fackförbunden Tehy och Super samlades under tisdagen och konstaterar att det nu krävs kraftigare stridsåtgärder.

Patientsäkerhetslagen ska gå vidare till riksdagen, vilket fackförbunden reagerar på med ilska.

Familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP) gav förra veckan beskedet att inte gå vidare med lagen eftersom patientsäkerheten inte äventyras på grund av strejken mellan den 15 och 20 april.

Men på tisdagen kom uppgifter om att lagen trots allt ska gå vidare. Enligt MTV var planen att regeringen behandlar lagen på torsdagen.

En patientsäkerhetslag innebär att vårdare kan tvingas på jobb för att säkerställa patientsäkerheten.

Familje- och omsorgsminister Aki Lindén sa i programmet A-studion på tisdagskvällen att patientsäkerhetslagen inte blir av eftersom den inte behövs i ett läge där strejken inte blir av.

– Det vill säga, då det inte finns en strejk, så behövs inte en sådan lag som planerats med tanke på ett strejkläge, sa Lindén.

Enligt Lindén är situationen nu lugnare för tillfället. Han säger att alla resurser nu måste sättas på att hitta en förhandlingslösning.

Han vill inte i det här skedet ta ställning till vilka åtgärder staten skulle kunna vidta ifall massuppsägningarna ser ut att bli verklighet.

"Minister Lindén har på ett grovt sätt blandat sig i förhandlingarna"

Fackförbunden reagerar i ett pressmeddelande med ilska på beskedet. Förbunden kallar lagen för en lag om tvångsarbete.

– Minister Lindén har på ett grovt sätt blandat sig i förhandlingarna. "Tvångsarbeteslagen" har förberetts i samarbete med arbetskonfliktens andra part utgående från delvis felaktiga uppgifter. Därför har arbetsgivaren inget intresse av att hitta en lösning, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen i pressmeddelandet.

– Regeringen kan inte slita sig från ansvaret utan är djupt inne i arbetsmarknadsträsket. Förbunden ska nu ta till grövre åtgärder, det vill säga massuppsägningar, säger Rytkönen.

"Vårdarbristen kommer aldrig att lösas med tvångsarbete"

Ordförande för Super, Silja Paavola, konstaterar att det inte är någon brådska med att nå ett avtal och att Finlands lag inte känner till en tvångsöverenskommelse.

– I första hand är det viktigt att nå ett bra avtal. Vårdarbristen kommer aldrig att lösas med tvångsarbete eller hot utan med en överenskommelse och mer pengar. Överförandet av vårdpersonalen till välfärdsområdena närmar sig hela tiden och sedan är vården helt i famnen på staten, säger hon.

Tehy och Super går enligt pressmeddelandet in för övertids- och skiftesbytesförbud från och med i morgon onsdag 20 april klockan sex.

Arbetsgivarsidan: Fackförbundens handlande gjorde att lagen behövdes

Arbetsgivarorganisationen KT anser att fackförbundens agerande är "fullständigt oansvarigt". Enligt KT har Tehy och Super inte överlåtit tillräckligt med personal för skyddsarbete under strejken.

– De (fackförbunden) har själva genom sitt okänsliga handlande gjort att samhället tvingas ta till lagstiftning för att skydda människor, säger KT:s vd Markku Jalonen i ett pressmeddelande.

Enligt Jalonen är vårdarnas krav om löneförhöjningar för stora.

– Kraven på 3,6 procent över den allmänna linjen under de närmaste fem åren är överdimensionerade och för dyra för samhället, anser Jalonen.

Två kvinnor i vinterkläder och rödvita västar utanför ett sjukhus.
Bildtext Eva-Maria Sundström (till vänster) och Tove Holmström är strejkvakter utanför Raseborgs sjukhus 1.4.2022.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

"Många är redo att byta bransch"

Eva-Maria Sundström är huvudförtroendeman vid Västra Nylands sjukvårdsområde och sitter i Tehys fullmäktige.

– Det är skrämmande att vårdare inte kan strejka. Vårdpersonalen räcker inte till och lönen är urusel. Men arbetsgivarorganisationen KT kommer inte mot och inga förhandlingar fördes under strejken, säger hon till Svenska Yle.

Nu hotas det med massuppsägningar. Hur bedömer du beredskapen bland vårdarna att säga upp sig?

– Med tanke på den lön och det ansvar vi har är det många som är redo att byta bransch. Ännu fler är det nu när lönerna inte ser ut att stiga.

Artikeln uppdaterades på kvällen 19.4.2022 med uppgifter om och citat av minister Aki Lindén.