Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå sjukhus återgår snabbt till vardagen efter strejken: "På onsdag kan vi säkert sköta alla akuta fall"

Från 2022
En ambulans står framför Borgå sjukhus. På sjukhuset står det "jourpoliklinik".
Bildtext Jouren på Borgå sjukhus verkar så gott som normalt igen från och med onsdag.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Då vårdstrejken nu är avblåst tror sjukhusledningen att det mesta rätt snabbt återgår till det normala i Borgå.

– På onsdag morgon ser vi över situationen, i princip borde alla komma på jobb enligt sina turlistor, säger Anna Meuronen, chefsläkare för jour och akutvård.

Turerna kring vårdberedskapen på sjukhuset var många under tisdagen, då man väntade på att strejken skulle gå in i ett nytt skede med ännu färre vårdare på jobb på onsdag.

– Patientsäkerheten var verkligen hotad med de resurser som vi skulle ha blivit tilldelade, bland annat skulle dialysvården ha varit obemannad, säger Anna Meuronen.

Bland annat uppmanade Borgå sjukhus alla östnylänningar att inte uppsöka jouren i annat än livshotande fall. Den uppmaningen är nu annullerad.

Skulle ha kunnat gå illa

– Om inga överraskningar inträffar så borde allt fungera rätt normalt i morgon, en liten justering kan det förstås bli fråga om. På onsdag kan vi säkert sköta alla akuta fall, säger hon.

Gällande operationer uppmanar hon alla att vänta på besked då det tar en tid att boka om.

– Hela dagen har gått åt till att försöka anpassa sjukhuset till den fortsatta hårdare strejken, nu när den är avblåst finns det inte riktig ord ännu till att beskriva strejkförloppet, men patientsäkerheten håll på att bli allvarligt hotad, säger chefsläkare Anna Meuronen.

Diskussion om artikeln