Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Aki Lindén för inte patientsäkerhetslagen vidare

Från 2022
Uppdaterad 20.04.2022 04:53.
Aki Lindén under en presskonferens den 12 april 2022.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP) under en presskonferens den 12 april om patientsäkerhetslagen.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vårdarfacken avblåste strejken på grund av att patientsäkerhetslagen skulle ha tvingat dem att arbeta. Nu blir lagen inte av, säger familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP).

Lindén sa i programmet A-studion på tisdagskvällen att patientsäkerhetslagen inte blir av eftersom den inte behövs i ett läge där strejken inte blir av.

– Det vill säga, då det inte finns en strejk, så behövs inte en sådan lag som planerats med tanke på ett strejkläge, sa Lindén.

Enligt Lindén är situationen för tillfället lugnare. Han sa att alla resurser nu måste sättas på att hitta en förhandlingslösning.

Han ville inte i det här skedet ta ställning till vilka åtgärder staten skulle kunna vidta ifall massuppsägningarna ser ut att bli verklighet.

Linden sa ändå att samhället måste reagera om det uppstår ett reellt hot om massuppsägningar.

Om strejken hade utvidgats på onsdagsmorgonen skulle skyddsarbetet enligt Lindén ha utgjort bara fem procent av behovet. Människor skulle ha börjat dö under de första timmarna av strejken, sa han.

– Just i ett sådant läge skulle lagen ha getts till riksdagen, sa Lindén.

Artikeln uppdaterades kl. 23.15 med Lindéns besked om att samhället måste reagera på ett hot om massuppsägningar bland de vårdanställda.