Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pasanen fortsätter som tränare för skidherrarna, Kojonkoski blir chef för backhoppning och kombinerat

Från 2022
Mika Kojonkoski ser samlad ut
Bildtext Mika Kojonkoski vill höja nivån på finsk backhoppning.
Bild: Antti Aimo-Koivisto

Några pusselbitar på nya platser var budskapet då skidförbundet presenterade tränarteamen i längdåkning. Mika Kojonkoski är tillbaka i hetluften som grenchef i backhoppning och nordisk kombination.

Teemu Pasanen fortsätter som herrlandslagets huvudtränare. Han får sällskap av Ville Oksanen, som tar steget från damlandslaget.

- Efter en väldigt lyckad säsong utgick vi från att inga större förändringar i tränarstaben behövs. För A-landslagets del fortsätter vi med så gott som samma tränarteam, men med lite förändrade och tydligare roller, säger Teemu Pasanen.

De finska skidåkarna stod för ett guld, två silver och tre brons vid vinter-OS i Peking i februari. Den största stjärnan var Iivo Niskanen med sina tre medaljer, en av varje valör.

Piirainen och Halonen tränar damerna

En nygammal figur i tränarstaben är Jussi Piirainen, som tar över som tränare för damlandslaget. Han var längdåkarnas chefstränare i några år under 2010-talet.

- Det är kul att vara tillbaka. Jag har flera år på nacken. Skidåkningen har förändrats, men många av åkarna är bekanta från förr. Jag vill utveckla åkarnas egenskaper vad gäller både fart och spänst, berättar Jussi Piirainen för Yle.

- Just nu är lagets åldersstruktur väldigt bra och vi har möjlighet att kämpa om topplaceringar. Dessutom har vi många unga som strävar efter att bryta sig in i laget.

Piirainen kommer att samarbeta med Juho Halonen, som anslöt sig till landslagens tränarstab i fjol.

Kojonkoski tar över

Presskonferensens största affischnamn var Mika Kojonkoski. Han tar över som grenchef i backhoppning och kombinerat.

Kojonkoski återvänder till finsk backhoppning efter en längre sejour utomlands. Under de senaste åren har Kojonkoski tränat Kinas backhoppare, men uppdraget avbröts innan OS i Peking.

- Jag märkte i Kina att min passion är den dagliga verksamheten. Det var inspirerande och vi fick goda resultat. Efter det överraskande slutet kunde jag pusta ut i Spanien. Sedan tog det skidförbundet kontakt och jag blev intresserad av uppdraget, säger Kojonkoski till Yle.

Nytt lyft för backhoppning

Ilkka Herola har skördat framgång i kombinerat under de senaste åren. Kojonkoski vill skapa ett lyft för backhoppning.

- Under de senaste tio åren har Finland varit världens nionde bästa backhopparnation, säger Kojonkoski och fortsätter:

- Någon gång i gungstolen vill jag blicka tillbaka och se att finländsk backhoppning är framgångsrik igen.

Mika Kojonkoski verkade som Finlands chefstränare åren 1999 till 2002. Under den perioden vann Finland två OS-medaljer och fem VM-medaljer. Han har även tränat Österrikes och Norges landslag.

Finlands tränare i nordiska skidgrenar 2022/23

Längdskidåkning
Herrar: Teemu Pasanen och Ville Oksanen
Damer: Jussi Piirainen och Juho Halonen

Backhoppning
Janne Väätäinen
Mika Kojonkoski (grenchef)

Nordisk kombination
Antti Kuisma
Mika Kojonkoski (grenchef)

Diskussion om artikeln