Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Perparim Hetemaj bestämde mitt under säsongen att det är dags att återvända – kommer sakna italienska maten och livsstilen vid Medelhavet: "Allting har en början och ett slut"

Från 2022
Perparim Hetemaj presenterades officiellt på HJK:s presstillfälle.
Bildtext Perparim Hetemaj återvänder till fostrarföreningen HJK efter att ha spelat länge i Italien.
Bild: Lehtikuva

HJK bekräftade i går att mittfältaren återvänder till Helsingforsklubben efter en paus på 16 år. Hetemaj är redo att lämna livet i Italien bakom sig. Jag är nöjd, men det är klart alla drömmer om mer, säger han till Yle.

HJK presenterade sitt tunga nyförvärv under ett presstillfälle på torsdagen. Perparim Hetemaj har skrivit på ett kontrakt av modellen 2+1 år.

Perparim Hetemaj lämnade klubben år 2006 för spel i Grekland och har efter det spelat största delen av sin karriär i Italien.

– Jag har en verkligt bra känsla, till och med lite nostalgisk. I Finland har jag enbart representerat "Klubi" och det är fint att cirkeln på sitt sätt nu sluts, säger Hetemaj i klubbens pressmeddelande.

Hetemaj kommer närmast från Serie B och klubben Reggina där han spelade så sent som den tionde april. Mittfältaren intygar alltså att han är i god form.

Perparim Hetemaj.
Bild: IMAGO/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press

HJK:s chefstränare Toni Koskela hyllade mittfältarens karriär och beskrev honom som en mångsidig spelare som i olika roller kunnat stå för betydelsefulla prestationer som lett till framgång för lagen. En viktig kugge inte minst då Santeri Väänänen är skadad konstaterade Koskela.

– För en vecka sedan pratade vi om huruvida nu skulle vara rätt tid att återvända. Det krävde lite arbete för att kunna åka (mitt under säsongen), men nu känns det rätt och bra, säger Hetemaj till Yle Urheilu.

Efter över tio år i Italien finns det ändå saker han kommer sakna.

– Maten förstås. Och det är ju nog en annorlunda värld och en annan livsstil. I Reggio hade jag en lägenhet precis vid havet. Men det här känns bra för mig, jag ville det här. Allting har en början och ett slut. Jag fick leva länge där borta, säger Hetemaj.

"Jag är lyckligt lottad"

35-åriga Hetemaj fick spela i Champions League redan år 2006, då han spelade för AEK Aten. I italienska högstaligan blev det totalt 300 matcher.

Från tiden i Italien vill han helst lyfta fram helheten och det faktum att han fick spela där så länge.

– Jag har spelat nästan varje match från start till slut. Jag är lyckligt lottad när jag fått göra just det jag önskat sedan barnsben. Trots alla motgångar har jag uppnått de mål jag satt upp för mig själv.

– Det är klart jag hade hoppats och velat uppnå ännu mer under min karriär. Men jag är glad över vad jag gjort, fastän varje spelare drömmer om ännu mer, säger Hetemaj.

Hetemajs karriär i ett nötskal:

Serie A: 300 matcher, 8 mål, 19 målgivande passningar

Serie B: 67 matcher, 1 mål, 1 passning

Finska ligan: 33 matcher, 1 mål

Grekiska högstaligan: 30 matcher, 1 mål, 2 passningar

A-landslaget: 49 matcher, 4 mål

U21-landslaget: 16 matcher, 3 mål

U18-landslaget: 4 matcher, 2 mål

Källa: HJK:s pressmeddelande

Hetemaj tränar med laget redan på torsdagen och är spelklar redan på lördag. Hetemaj säger att han nu ser framemot att snabbt komma in i laget och träffa spelarna. Han säger att minimimålet för honom själv är ligatiteln, en titel han aldrig vunnit.

HJK spelar sin nästa match på lördag då man möter Inter på hemmaplan.

Diskussion om artikeln