Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bekräftat att Ryssland och Belarus portas från Wimbledon – Kreml rasar: "Oacceptabelt"

Uppdaterad 20.04.2022 19:54.
Daniil Medvedev skriker ut sin ilska.
Bildtext Världstvåan Daniil Medvedev riskerar att förnekas inträde i årets Wimbledon.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Världstvåan i tennis, ryska Daniil Medvedev, är en av spelarna som stoppas från spel i Wimbledon. Turneringsarrangören utesluter spelare från Belarus och Ryssland på grund av invasionen av Ukraina.

Världens mest prestigefyllda tennisturnering Wimbledon meddelar på sin webbplats att spelare från Ryssland och Belarus inte får delta i turneringen som inleds i slutet av juni.

Efter att Ryssland i slutet av februari inlett en fullskalig invasion av Ukraina har otaliga idrottsorganisationer förbjudit landet från att delta i sina tävlingar. Det samma gäller Belarus som gett stöd åt anfallet.

I tennis har ryska och belarusiska spelare kunnat delta under neutral flagg även om länderna är portade.

Bland ryska spelare som förbjuds inträde i den anrika engelska turneringen finns toppnamn som herrarnas världstvåa Daniil Medvedev och åttan Andrej Rublev samt Anastasia Pavljutjenkova, som är på femtonde plats på damernas världsrankning. Belarusiskan Aryna Sabalenka är i sin tur rankad fyra på WTA-listan.

– Det är oacceptabelt att ta idrottare som gisslan för politiska ändamål, utbrister Kremls representant Dimitrij Peskov enligt Reuters.

Artikeln och rubriken uppdaterade onsdagen den 20 april klockan 19.53 efter att turneringsarrangören bekräftat spekulationerna i media.