Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Airiston Helmi får tillbaka 3,5 miljoner euro i beslagtagna pengar – förundersökningen som rör penningtvätt läggs ner

Från 2022
en av fastigheterna som ägs av airiston helmi. Stor byggnad med många glasfönster och en stengång i röd sten.
Bildtext Arkivbild. Myndigheterna slog till mot Airiston Helmi i september 2018.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Centralkriminalpolisen har sedan hösten 2018 utrett flera ekonomiska brott i samband med företaget Airiston Helmi. Polisen lägger nu ner förundersökningen som gäller penningtvätt, och lämnar tillbaka miljonerna som beslagtogs.

Den 22 september 2018 slog Centralkriminalpolisen i samarbete med andra myndigheter till mot Airiston Helmi i Åbolands skärgård.

I samband med tillslaget beslagtogs 3,5 miljoner euro i kontanter och polisen inledde utredningar för flera olika ekonomiska brott, bland annat penningtvätt. Pengarna har varit beslagtagna av polisen sedan tillslaget 2018.

Nu meddelar Centralkriminalpolisen att man lägger ner utredningen som gäller grov penningtvätt, på basis av råd man fått via rättshjälp. Det här innebär att man nu också lämnar tillbaka de beslagtagna miljonerna till Airiston Helmi.

Omfattande och lång utredning

Utredningen av härvan kring Airiston Helmi har varit väldigt omfattande, och det har därför tagit lång tid för polisen att utreda fallet.

En del av förundersökningen som gäller Airiston Helmi har blivit klar redan tidigare och har gått vidare till åtalsprövning i Södra Finland åklagardistrikt. Det handlar om misstankar om att företaget använt sig av svart arbetskraft, och på så sätt undvikit skatter och arbetspensionsavgifter för ungefär 2,85 miljoner euro.

Polisen utreder fallet som grovt skattebedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri.

Förundersökningen som rör penningtvätt har ändå fortsatt i väntan på rättshjälp, som har varit av stor betydelse för att utredningen ska gå framåt. Egentliga Finlands tingsrätt förlängde tidsfristen för att väcka åtal i fallet till den 15 juli 2022 på polisens begäran.

Nu när polisen har fått den rättshjälp som behövdes för utredningen har man utrett möjligheten att gå vidare med utredningen av penningtvätt.

Polisens slutsats är nu att de pengar som beslagtogs medan undersökningen pågick ska återlämnas, och polisen kommer att föreslå för åklagaren att den delen av förundersökningen som rör penningtvätt läggs ner.

– Förundersökningen har varit exceptionellt lång och internationellt omfattande. Det som har gjort att processen dragit ut på tiden är den stora mängd data som polisen har undersökt, samt de rättshjälps- och myndighetsförfrågningar som har skickats till över 20 länder. Inom ramen av den här förundersökningen har man samarbetat med myndigheter både i Finland och utlandet, säger utredningsledare och kriminalinspektör Tomi Taskila från Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa all rapportering om Airiston Helmi från Svenska Yle.