Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK-legendar ersätter Jari Hyttinen i Akilles – får sällskap av Borgåikoner i tränarteamet: "Utmärkt kombination av vilja att förnya och tradition"

Från 2022
Spelare i Akilles firar ett mål.
Bildtext Spelare i Akilles firar ett mål i semifinalen mot Narukerä.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Akilles bandyherrar har hittat en ny chefstränare. Juha Laitinen, som har tränat HIFK under stora delar av 2000-talet, tar över.

Jari Hyttinen gjorde storsuccé som tränare för Akilles bandylag. På tre år blev det två FM-guld (2019–20, 2020–21) och två cupguld (2019–20, 2020–21). Säsongen 2021–22 förlorade Akilles såväl cupfinalen som ligafinalen mot Veiterä.

För en månad sedan blev det klart att Hyttinen flyttar till Sverige och Katrineholm. Nu meddelar Akilles att HIFK-ikonen Juha Laitinen tar över som chefstränare. Förra säsongen var Laitinen tränare för Akilles juniorlag.

"Lösningen vi nu har hittat är en utmärkt kombination av vilja att förnya och tradition. Det är jättekul att vi fick Juha, som kommer från lite utanför Borgå ifrån, till huvudtränare, han jobbade väldigt bra med de unga spelarna redan förra säsongen", säger Akilles ordförande Jari Kettunen i ett pressmeddelande.

Laitinen har gjort över 20 säsonger som spelare i HIFK och har under 2000-talet varit tränare för Helsingforsklubben i 16 säsonger – en del av dem som spelande tränare.

"Stora bandyhjärtan och akillestraditioner"

Johan Lönnqvist fortsätter som assisterande tränare.

"Jugis fortsättning i tränarteamet tillför, utöver ett kontinuitetsperspektiv och tidigare erfarenhet, dessutom djupgående mental coachningsexpertis till teamet", säger Kettunen.

Två nygamla namn går in i tränarstaben. Målvakten Magnus Gustafsson avslutade spelarkarriären 2018 och anfallaren Rasmus Lindqvist året därpå. Lindqvist ska jobba med de unga spelarna och Gustafsson med målvakterna.

"Jag är också mycket nöjd med att grenikonerna Rasse och Mankke, med sina stora bandyhjärtan och akillestraditioner, tar med sig sin egen kompetens till representationslagets aktiviteter”, säger Kettunen.

Akilles meddelar att nästa säsongs trupp tar form och att information om kontraktsläget är på gång under de närmaste veckorna.

Diskussion om artikeln