Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Radar ska rädda liv i Karlebyhäktet: “Varje dödsfall är ett för mycket”

Från 2022
Uppdaterad 20.04.2022 22:03.
Manlig polis sitter vid ett bord omgärdat av kontorsstolar.
Bildtext Målet med det nya radarsystemet är att ingen längre ska dö i cellerna i Karleby, säger polisens informationschef Mikael Appel.
Bild: Mikael Appel / privat

Varje år dör kring tio personer i polisens förvar. En del av dessa liv väntas kunna räddas med hjälp av modern teknologi. Ett radarsystem som avläser rörelse och andning ska larma personalen, genast om den omhändertagna blir livlös.

Polisfängelset i Karleby har fått en ansiktslyftning. De ljusa och avskalade ytorna är avsedda att vara både funktionella och säkra för såväl personal som frihetsberövade. Modern teknik, utprovad i Norge, ska nu också minska risken för dödsfall bland de inlåsta.

Mikael Appel som är kommunikationschef på Österbottens polisinrättning är nöjd över moderniseringen.

– Det nya här är egentligen tekniken. Utrymmena, väggarna taken och golven är dom samma. Men utrustningen monitorerar livsfunktionerna och ger en stor trygghet då man jobbar här. Man vet att personen i cellen faktiskt är vid liv, såt man inte hela tiden behöver springa och kolla om man ens är det minsta osäker, säger Appel.

Systemet som är utvecklat i Norge, har redan i ett par år använts på försök i norska fängelser. Så småningom ska det där tas i bruk på en bredare bas. För studier visar att det redan nu räddat liv.

– Systemet i sig mäter rörelser eller andning. Idén är att man övervakar en tillvaratagen person 24/7. Inte som det är i dagens läge, att man går och kollar till en person en gång i timmen, säger Peter Kvis som är vd för Elotec som gjort radarsystemet.

Kan bli nationellt i Finland

Enligt Peter Kvis är en stor del av dödsfallen som sker i cellerna självmord, vilket kan vara svårt att råda bot på. Men berusade personer eller tillvaratagna som tagit olika narkotiska preparat kan oväntat bli livlösa. Då andningen upphör reagerar systemet genast, genom att slå larm till personalen. Det ger möjlighet för väktarna att ingripa, genast en person riskerar att dö.

– I Norge har det räddat ett par personer redan. Och där har det funnits i pilotprojeket i ett och ett halvt år och där har det börjat installeras celler, säger Peter Kvis.

Målsättningen är att undvika varje dödsfall

Mikeal Appel, polisen

Om pilotprojektet i Finland också utfaller till belåtenhet, kan det bli aktuellt att utvidga till andra polisfängelser i landet.

– Förhoppningen är att ingen ska behöva dö i polisfängelser i Österbotten. Och speciellt inte här i Karleby efter att den här tekniken tagits i bruk. Om vi under en längre tid kan uppnå noll dödsfall, då har den uppfyllt sin funktion, säger Mikael Appel.