Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Petteri Orpo på besök i Washington: "Starkt stöd också från republikanskt håll för ett finländskt och svenskt Natomedlemskap"

Från 2022
Uppdaterad 20.04.2022 18:39.
Petteri Orpo (Saml) och svenska Moderaternas ordförande Ulf Kristersson.
Bildtext Ulf Kristersson (till vänster) och Petteri Orpo representerar Finlands och Sveriges mest Natovänliga partier, Samlingspartiet och Moderaterna, som för närvarande är i opposition.
Bild: Ville Hupa / Yle

Skytteltrafiken mellan Finland och USA fortsätter. Den här veckan är det samlingspartiets ordförande Petteri Orpo som är på besök Washington, tillsammans med sin svenska kollega, moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Målet med resan har enligt Orpo varit att föra diskussioner med amerikanska beslutsfattare och experter om kriget i Ukraina, säkerhetsläget i Europa och Finlands och Sveriges säkerhetspolitik.

– Vi har haft utmärkta möten. Jag är nöjd, sa Orpo när han på förmiddagen träffade en liten grupp finländska journalister i Washington.

Enligt Orpo var ett av resans huvudmål ett besök i senaten, som har en avgörande roll i samband med godkännandet av ett nytt medlemsland i Nato. Ett godkännande kräver en majoritet på två tredjedelar.

Orpo och Kristersson har under resan träffat bland annat representanter för flera tankesmedjor samt USA:s biträdande utrikesminister Karen Donfried.

Men möten med senatorer verkar inte ha ingått i resan.

– Senaten har dessvärre paus den här veckan, men vi har träffat flera senatorers rådgivare, särskilt från det republikanska partiet som är vårt systerparti.

Orpo: “Som Natomedlem vore Finland en producent och inte en konsument av säkerhet"

Orpo och Kristersson representerar Finlands och Sveriges mest Natovänliga partier, två partier som för närvarande är i opposition.

Enligt Orpo har resan stärkt intrycket att det finns ett kraftfullt stöd för de två ländernas eventuella Natomedlemskap i Washington.

– Intrycket är att stödet för ett finländskt och svenskt medlemskap är starkt från republikanskt håll. Det är en fråga som väckt tankar. Från demokraterna och Bidenadministrationen har attityden varit mycket positiv, det har också blivit klart.

Orpo säger sig också ha lyft fram att Finland som Natomedlem vore “en producent och inte en konsument av säkerhet”.

Kristersson: Finlands Natodiskussion "mer levande" än i Sverige

I Sverige går Natodebatten på högvarv precis som i Finland.

Kristersson sa sig hoppas på att Sverige och Finland tillsammans ansöker om ett Natomedlemskap “i bred enighet” under maj månad och att en ansökan behandlas vid Natomötet i Madrid i slutet av juni.

– Jag tror och hoppas att de partier i Sverige som nu är emot Nato kommer att ompröva sitt ställningstagande.

Kristersson har svårt att tänka sig ett scenario där Finland ansöker om Natomedlemskap medan Sverige förblir utanför alliansen.

– För mig är det otänkbart att Finland skulle gå med i Nato och Sverige skulle förbli allianslösa. Formellt fattar förstås båda länderna sina egna beslut men för mig är det självklart att vi gör den här resan tillsammans.

– Jag är också helt övertygad om att Finlands ställningstagande är en viktig del för en svensk publik. Det räcker med att titta på geografin för att se att vi hänger ihop i de här frågorna.

Kristersson tyckte också att Natodiskussionen i Finland varit “mer levande” än i Sverige.

– Det är ingen hemlighet att det här i Sverige är en extremt känslig fråga i decennier. Vår alliansfrihet har varit mer ideologiskt präglad. Finlands tydliga vilja att diskutera de här frågorna har påverkat Sveriges vilja att föra en diskussion.