Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skenande byggpriser och långa leveranstider förorsakar huvudvärk för husköpare, byggare och företagare

Uppdaterad 22.04.2022 07:54.
Småhusbygge i villaområde.
Bildtext Ska man bygga hus gäller det att vara förberedd på att alla varor inte finns tillgängliga.
Bild: Jesper Alm / Yle

Coronapandemin och kriget i Ukraina skapar utmaningar för husbyggare och konsumenter då priserna förändras dagligen och leveranstiderna för byggvaror blir allt längre.

Då man bygger hus gäller det att ha is i magen för det uppstår alltid oväntade situationer. Det säger byggföretagaren Nalle Nurmio i Pargas. Nurmio driver sedan tio år tillbaka byggföretaget Nalle & Hasse och vet vad han talar om.

– Nu lever vi i spännande tider och det är utmanande då man gör offerter och ska ge löften åt kunderna, säger Nurmio. Men åtminstone har förståelsen hittills varit stor och kunderna inser att vi inte kan påverka världsläget.

Ung byggkille ler framför kameran.
Bildtext Byggföretagaren Nalle Nurmio rekommenderar att alla beställer de varor man behöver för sitt projekt så snabbt som möjligt.
Bild: Jesper Alm / Yle

Nurmio rekommenderar att alla som nu är i startgroparna eller planerar att bygga hus omedelbart ska göra alla beställningar då kontraktet är gjort.

– Beställ nu och ring leverantören och fråga om priserna och leveranstiderna säkert stämmer, säger Nurmio. Oavsett kommer det att bli förseningar. Vi har exempelvis varor på väg i slutet av året som vi beställde redan i januari.

Småhusbygge där det byggs hus.
Bildtext Småhus dyker upp som svampar efter regn på olika håll i landet men forsätter priserna att stiga kan det påverka efterfrågan.
Bild: Jesper Alm / Yle

Priserna kan i nuläget förändras dagligen och det skapar utmaningar för hela byggkedjan.

– Förra månaden var inflationstakten nästan sex procent samtidigt som efterfrågan på byggmaterial alltid ökar på våren, säger Nurmio. Allt det här skapar en situation som leder till att det är bättre att beställa det du behöver nu och inte bli och vänta och hoppas på att priserna skulle sjunka till hösten.

Nya projekt påverkas mest

Husköpare som redan tidigare har tecknat kontrakt med husleverantörer kan nu till viss del pusta ut eftersom det är leverantörerna som tar smällen då priserna stiger.

Villaområde i förändring.
Bildtext Intresset för att bygga småhus har vuxit kraftigt det senaste året.
Bild: Jesper Alm / Yle

De husleverantörer som Yle Åboland har talat med anser att läget är utmanande men man gör så gott det går - prisförändringar hör marknaden till. Men vill konsumenterna göra förändringar så kan det bli dyrare än beräknat eller rentav omöjligt eftersom byggmaterial inte finns att tillgå.

Enligt leverantörerna påverkas främst nya husprojekt och det kan rentav hämma intresset för att bygga på kort sikt.

Byggarbetsplats vid småhusbygge.
Bildtext Fönster är en bristvara globalt och kan ha långa leveranstider.
Bild: Jesper Alm / Yle

Konsumenterna måste vara förberedda på oförutsedda kostnader

Annika Koivisto med familj väntar som bäst på att deras hus ska byggas och markarbetet har påbörjats på tomten. De skrev kontrakt med husleverantören ifjol och har åtminstone ännu inte lagt märke till några större prisstegringar.

– Men jag skräms nog av de hotbilder som finns för tillfället och det är kalla fakta att byggkostnaderna har skjutit i höjden, säger Koivisto. Ifall det nu blir aktuellt med förändringar kan det nog lätt hända att vi är i knipa eftersom de kan bli dyra.

Kvinna i färggrann skjorta står i solgasset och tittar.
Bildtext Annika Koivisto oroas över byggkostnaderna som skjutit i höjden trots att de ännu inte har påverkat hennes byggprojekt i någon större utsträckning.
Bild: Jesper Alm / Yle

Koivisto säger att familjen har samlat på sig en buffert för oväntade utgifter. Eftersom priserna på vissa varor har skenat iväg så är det ändå osäkert om den summan räcker till.

Dessutom påverkas husdrömmen av förlängda leveranstider och varubrist som syns speciellt när det gäller kakel, golvmaterial och annan inredning.

– Det känns inte bra att just då man kanske har tänkt välja en viss sorts parkett så finns det inte att få eller så har priset skjutit i höjden, säger Koivisto. Men man måste prioritera och fundera på vad som är viktigt. Man kan helt enkelt inte göra alla de ursprungsval som man kanske hade tänkt sig.

Långa leveranstider och höga priser gör byggnadet svårt

4:52

Diskussion om artikeln