Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flödestoppen närmar sig i de österbottniska vattendragen – ta upp bryggor och töm källaren på värdeföremål

Från 2022
Flödestoppen närmar sig i de österbottniska åarna - Spela upp på Arenan

Flödestoppen i de österbottniska åarna närmar sig eftersom snön smält så snabbt i det varma vårvädret. NTM-centralen uppmanar dem som bor i låglänta områden intill åar och älvar att vara beredda.

Det varma vädret under påskhelgen fick ordentlig fart på snösmältningen. Dessutom håller värmen i sig med temperaturer på över plus 15 grader och knappt någon nattfrost.

Därför räknar forskare Harri Myllyniemi på Översvämningscentret på Finlands miljöcentral med att flödestoppen i Österbotten och Södra Österbotten kan infalla ännu den här veckan.

– Särskilt kring åarnas källflöden är den snö som ligger kvar mycket rik på vatten och i kombination med att det snabbt blivit varmare ökar risken för översvämningar, säger Myllyniemi.

Vårflödet kan bli rikligare än vanligt

NTM-centralen går nu ut med en varning till dem som bor i närheten av vattendrag. Risken är att flödesvatten kan rinna ut på åkrar och i skogar, och också mindre vägar och lågt belägna byggnader kan drabbas av flödesvattnet.

– Enligt prognoserna kan vårflödet i år på sina ställen bli större än än under ett normalår. Det ser ut som om Kyro älv, Lappo å och Kronoby å kan vara de mest kritiska vattendragen nu i vår, säger Myllyniemi.

Det är möjligt att flödesvatten måste släppas ut på invallningsområdena åtminstone längs Kyro älv i Ilmajoki och Seinäjoki säger Myllyniemi.

Också i Mellersta Österbotten stiger vattenståndet i åarna tydligt redan i slutet av veckan.

Ta upp bryggor och töm källare

Harri Myllyniemi säger att kombinationen av en snörik vinter och sen vår gör att allt sker mycket hastigt, speciellt i Södra Österbotten. Men läget är inte exceptionellt, om än inte riktigt som under en genomsnittlig vår.

NTM-centralen uppmanar invånarna i riskområdet att flytta båtar och bryggor som kan tas upp tillräckligt långt från stranden. Bilar ska parkeras på sådana platser dit flödesvatten inte kan ta sig och värdefulla föremål som finns under flödesnivån, exempelvis i källare, är det skäl att flytta till säkrare platser.

Man ska också undvika att röra sig i områden med översvämning eftersom så pass lite som 15 cm strömmande vatten kan få omkull en vuxen människa.

Lagrar vatten i konstgjorda sjöar

För att lindra översvämningssituationen har NTM-centralen i Södra Österbotten redan delvis börjat lagra flödesvatten i de konstgjorda och reglerade sjöarna.

Det är också möjligt att flödesvatten måste släppas ut på invallningsområdena åtminstone längs Kyro älv i Ilmajoki och Seinäjoki. På grund av den snabba snösmältningen är det möjligt att även sjöarna når flödesnivåer om ungefär en vecka.

– Men hur läget utvecklar sig beror på vädret, om det blir svalare kan vårflödet dra ut på tiden säger Harri Myllyniemi.

Diskussion om artikeln