Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jarkko Härmälä är Lojos nya stadsdirektör

Uppdaterad 21.04.2022 06:30.
Lohjan kaupungintalo.
Bildtext Lojos stadsdirektör efterträder Mika Sivula som sagt upp sig.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Lojo stadsfullmäktige har valt Jarkko Härmälä till ny stadsdirektör. Rösterna föll 26-24 mellan honom och Inka Tikkanen under andra omröstningen.

En ledamot röstade blankt.

Under den första omgången fördelades rösterna 21 till Jarkko Härmälä, 18 till Inka Tikkanen och 12 till Antti Rinne.

Eftersom ingen av kandidaterna fick över hälften av rösterna var fullmäktige tvungna att rösta en gång till.

Vill arbeta för att Lojo ska vara en attraktiv stad

Jarkko Härmälä är ekonom och kommer från Esbo, men tillbringar sin fritid och alla helger i Lojo.

Han har tidigare jobbat bland annat i hotellbranschen och för Finnair. Härmälä har senast jobbat som vd för S-gruppens hotellkedja Sokotel.

I ett e-postmeddelande till Yle Västnyland berättar Härmälä att han valde att söka jobbet för att han tycker Lojo är en intressant stad.

"Staden genomgår en förändring på grund av social- och hälsovårdsreformen och jag tycker att det är intressant. Nu är det dags att säkra stadens tjänster och det kräver ett nytt sätt att tänka", skriver han.

Han skriver också att han vill arbeta för att göra Lojo till en attraktiv stad och locka nya invånare.

Härmälä har i sina tidigare jobb samarbetat med olika städer och tjänstemän men har inte tidigare varit anställd inom den kommunala sektorn.

Vad tycker du är Lojos viktigaste styrka?

"Lojo har bra skolor, utmärkt service och vacker natur. Lojo ligger nära huvudstaden och har goda förbindelser till huvudstaden och flygplatsen. Människor har mer utrymme och livet är bra."

Förhållandet mellan politiker och tjänstemän har tidvis varit lite svårt också i Lojo. Hur kan du som stadsdirektör påverka arbetsklimatet mellan politiker och tjänstemän?

"I min roll kommer jag att hjälpa med kommunikationen och att upprätthålla en samtalskultur. Jag tror att det är nyckeln till att övervinna svårigheterna."

Diskussion om artikeln