Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Johnny Depp i vittnesbåset: "Jag har aldrig slagit en kvinna – Amber Heards anklagelser har kostat mig allt"

Uppdaterad 05.05.2022 08:40.
Johnny Depp håller i ett par solglasögon medan han sitter i ett vittnesbås. Framför honom en mikrofon.
Bildtext Johnny Depp har i två dagars tid suttit i vittnesbåset och berättat om våld som han utsatts för av ex-frun Amber Heard.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Skådespelaren Johnny Depp har under de senaste två dagarna vittnat i förtal- och misshandelsfallet som involverar hans exfru Amber Heard. "Hon har ett behov av våld", säger Depp som hävdar att det alltid var Heard som tog till våld.

Johnny Depp har stämt Amber Heard, som också är skådespelare, för förtal efter att hon talat offentligt om att hon utsatts för våld i parförhållandet. Heard å sin sida har stämt Depp för misshandel – hon uppger sig ha utsatts för både fysiskt och sexuellt våld.

Depp vittnade under tisdagen och onsdagen för första gången i fallet. Han uppgav att det de facto inte var han som varit våldsam, utan Heard som under deras förhållande ett flertal gånger blev våldsam och att hon slagit honom och slängt föremål mot honom.

Han uppger att Heard förnedrat honom med ord och också mobbat honom. Enligt Depp hade Heard ett "rent hat" mot honom. Depp säger att Heard försökte tvinga fram bråk och att hon uppmanade honom "att stanna kvar och slåss" då han försökte gå bort. Han säger att han oftast försökte dra sig tillbaka – bland annat genom att låsa in sig på toaletten eller i sovrummet.

– Mitt huvudsakliga mål var att backa. Om jag stannade för att bråka med henne var jag säker på att det skulle eskalera till våld och det gjorde det ofta. Hon brukade slå till mig eller knuffa mig. Hon har ett behov av våld – det bryter ut från ingenstans, säger Depp.

Han vittnade om att hon under ett bråk kastat en vodkaflaska mot honom, vilket ledde till att han bröt sitt finger och blev av med toppen på fingret.

– Hennes falska anklagelser har kostat mig allt. Jag har aldrig slagit en kvinna – inte heller Amber Heard, säger Depp.

En närbild av ett blodigt finger.
Bildtext Depps försvar presenterade en bild av Depps finger efter att Heard ska ha kastat en flaska på hans finger. Läkare har också vittnat om det här fallet.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

"Bråken eskalerade och eskalerade och förvandlades till galenskap, kaos och våld"

Depp sade i sitt vittnesmål att Heard flertal gånger ljugit. Han berättade bland annat om en händelse där Heard upprepade gånger ska ha slagit honom. Han uppgav att han lade armarna om henne för att lugna ner henne och att deras pannor rörde varandra.

– Heard anklagade mig för att ha skallat henne och brutit hennes näsa. Några minuter senare återvände hon med en servett som hon sade var täckt med blod. Senare, när jag hämtade servetten, fick jag veta att den röda fläcken kom från nagellack.

Han säger att Heard upprepade gånger inledde bråk. Enligt honom kunde bråken börja med att hon kastade en fjärrkontroll mot hans huvud eller ett vinglas i ansiktet.

– Det eskalerade och eskalerade och förvandlades till galenskap, kaos och våld. Våld är inte nödvändigt. Varför skulle du slå någon för att få dem att hålla med dig?

Depp säger att hennes beteende ledde till återfall i hans kamp mot alkoholismen.

Amber Heard lutar sitt ansikte mot sin hand och tittar mot kameran.
Bildtext Amber Heard ska vittna i ett senare skede under rättegången. Rättegången inleddes förra veckan och väntas ta sex veckor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Depp gick i detalj igenom anklagelser som Heard riktat mot honom. Enligt Heard örfilade Depp henne för första gången år 2013 då hon hånade hans tatuering – en gammal tatuering som tidigare kunde läsas som "Winona Forever" (en referens till när han var tillsammans med Winona Ryder) som nu lyder "Wino Forever".

– Det här [örfilen] hände inte. Varför skulle jag ta så illa upp för en person som skämtar om en tatuering på min kropp? Jag har aldrig förstått mig på den här anklagelsen.

Heard har uppgett att Depp misshandlade henne under en flygplansresa år 2014 medan han var hög och berusad, nära blackout. Depp uppgav att han hade tagit två oxikodonpiller (opioid) som han var beroende av vid tidpunkten samt druckit ett glas champagne.

– Jag låste in mig på flygplanets toalett för att undvika hennes tjatande och somnade.

Ljudinspelningar styrker Depps vittnesmål – Heards försvar grillar Depp

Under rättegången spelades också flera ljudinspelningar upp för juryn. I en av dem kunde man höra ett bråk mellan Heard och Depp där Heard erkänner att hon slagit honom. Depp kan höras prata lugnt med Heard medan hon skriker på honom och kallar honom fula namn.

Depp konstaterade i sitt vittnesmål att Heards anklagelser mot honom kommer att vara en börda för honom livet ut – oavsett resultatet i rättegången.

– Anklagelserna spred sig snabbt globalt – att jag var en full, livsfarlig person hög på kokain som slår kvinnor. Jag förlorade då och ingen skillnad vad utfallet i den här rättegången är så kommer jag bära på det här under resten av mitt liv.

I förgrunden en datorskärm där man kan se en bild av Johnny Depp med ett blåmärke på kinden. I bakgrunden Amber Heard som sitter vid ett bord.
Bildtext Depps försvarsteam presenterade också flera bilder där man kan se blåmärken, sår och rodnader som han uppger att ha uppstått efter att Heard riktat våld mot honom.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Depp har till följd av anklagelserna bland annat fått sparken från filmserien Fantastic Beasts och en ny Pirates of the Caribbean-film sattes på paus.

Heards advokater inledde sitt korsförhör sent under onsdagen. Hennes försvar höll fast vid att Heard pratar sanning och att hon utsatts för våld då Depp varit berusad eller drogpåverkad. Enligt Heard förvandlades Depp till ett monster då han var alkohol- eller drogpåverkad.

Korsförhöret fortsätter i dag, torsdag. Amber Heard ska vittna senare under rättegången som väntas pågå i sex veckor. Vittneslistan är mycket lång – många kända personer som är vänner med Depp och Heard ska vittna.

Källor: Reuters, AFP, AP