Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tennistourerna fördömer och tennisstjärnorna sågar – Djokovic om beslutet att porta spelare i Wimbledon: "Galet"

Från 2022
Novak Djokovic under en tennisturnering i Serbien.
Bildtext Novak Djokovic uttalade sig om Wimbledons beslut under en turnering i Belgrad.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryska och belarusiska spelare får inte delta i Wimbledon. Ett beslut som nu väckt stark kritik hos tennisstjärnor och tourer. Världsettan Novak Djokovic tar de portade spelarna i försvar. Jag tycker det är galet, säger han.

I går kom beskedet att spelare från Ryssland och Belarus utesluts från den anrika tennisturnering Wimbledon. Det är den första internationella tennisturneringen att ta ett sådant beslut.

Det betyder att exempelvis världstvåan Daniil Medvedev och världsfyran Aryna Sabalenka inte får delta.

Beslutet totalsågas nu av världsettan Novak Djokovic. Han säger att idrottarna inte har något med kriget att göra.

– Jag kommer alltid att fördöma krig. Jag är själv ett krigsbarn och kommer aldrig att stödja krig, säger serben enligt Reuters och tillägger att han vet hur mycket emotionellt trauma ett krig innebär.

– Jag kan ändå inte stödja Wimbledons beslut. Jag tycker det är galet. När politik blandas ihop med sport, blir resultatet inte bra.

Också Martina Navratilova – som vunnit Wimbledon nio gånger – kritiserar beslutet i en intervju med LBC radio.

Martina Navratilova i publiken under Wimbledon 2019.
Bildtext Martina Navratilova, här under Wimbledon 2019, vann totalt 18 individuella grand slam-titlar under sin karriär.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Det är fruktansvärt det som händer i Ukraina, men det här är inte rätt beslut säger hon.

– Jag förstår beslutet att stoppa nationerna att delta som lag, givetvis. Men på individuell nivå anser jag det är fel.

ATP: strider mot vårt avtal

Tennisspelare har inte stoppats utifrån nationalitet sedan andra världskriget, då spelare från Tyskland och Japan uteslöts.

Även tennistourerna riktar nu hård kritik mot beslutet.

ATP skriver i ett pressmeddelande att de starkt fördömer Rysslands invasion av Ukraina, men anser att det är orättvist att stoppa ryska och belarusiska spelare från spel i grand slam-turneringen.

"Diskriminering på basis av nationalitet strider också mot vårt avtal med Wimbledon. Att delta i turneringen ska enbart basera sig på på ATP-rankningen" skriver man på ATP:s sajt.

WTA stämmer in och säger att de är väldigt besvikna över beslutet.

"Individuella idrottare skall inte bli straffade eller stoppas från att spela utgående från var de kommer ifrån" skriver WTA enligt Reuters.

Ryssland och Belarus har portats från otaliga idrottsevenemang efter att Ryssland inledde en fullskalig invasion av Ukraina. ATP och WTA har ändå tillåtit ryska och belarusiska tennisspelare att delta under neutral flagg. Ryssland och Belarus har inte fått delta som lag.

ATP poängterar också i sitt pressmeddelande, att spelare från Ryssland och Belarus även i fortsättningen kommer att få spela under neutral flagg i deras evenemang.

Källor: Reuters, ATP, LBC

Diskussion om artikeln