Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mumin lär barn engelska i Malaysia – Finlands skolsystem är i ropet

Från 2022
Malaysiska skolbarn tar en gruppselfie utanför sin skola.
Bildtext De malaysiska skoleleverna anses i regel vara flitiga och ivriga att lära sig. De gammalmodiga undervisningsmetoderna sätter ändå ofta käppar i hjulen.
Bild: Björn Ådahl / Yle

I det sydostasiatiska landet Malaysia är Finland ett förhållandevis okänt land. En hel del utbildade malaysier känner ändå till det finska skolsystemet, och nästan utan undantag har de en synnerligen positiv uppfattning av det.

Efter en mångårig satsning har företagaren Petri Karjalainen fått något av ett genombrott. Han har länge varit bosatt i Malaysia, och där har flera skolor nu tagit i bruk det finska applikationsprogrammet Mumins språkskola.

Programmet hjälper eleverna att lära sig engelska. Karjalainen har marknadsfört det bland annat genom att ordna seminarier för rektorer och representanter för den malaysiska skolstyrelsen.

Petri Karjalainen hoppas att Mumins språkskola ska bli en succé i Malaysia. Hittills har gensvaret varit positivt.
Bildtext Petri Karjalainen hoppas att Mumins språkskola ska bli en succé i Malaysia. Hittills har gensvaret varit positivt.
Bild: Björn Ådahl / Yle

– Mumins språkskola är avsedd för elever på grundskolornas första klass. Barnens förmåga att lära sig nya språk är som bäst i ett så tidigt skede som möjligt, så programmet är skräddarsytt för sex till sju år gamla elever, förklarar han.

Utbildningsseminarium pågår i Malaysia. Finska Petri Karjalainen håller anförande.
Bildtext Karjalainen sköter marknadsföringen bland annat genom att ordna påkostade seminarier. Han vet att malaysierna uppskattar storskaliga evenemang.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Karjalainens senaste seminarium lockade ungefär hundra deltagare. I samma veva fick de bekanta sig också med flera andra finska undervisningshjälpmedel.

Utbildningsseminarium pågår i Malaysia.
Bildtext Det var fullt hus i möteslokalen. Seminariet lockade deltagare från stora delar av Malaysia.
Bild: Björn Ådahl / Yle

– Responsen var utmärkt. Många deltagare sade att de var imponerade av de finska produkterna, berättar han.

Mumin förbättrar elevernas resultat

Karjalainen säger att företaget, som utvecklade Mumins språkskola, räknade med att de olika muminfigurerna skulle fånga elevernas intresse oavsett av deras kulturella bakgrund. Företaget ansökte därför om licens för att kunna använda figurerna.

Mumins språkskola är nu i bruk i mer än 30 grundskolor i Malaysia. Resultaten har varit uppmuntrande.

– När eleverna använder programmet märker de inte att de i själva verket blir undervisade. Därför är programmet ett utmärkt hjälpmedel, konstaterar Norhaili Mohd Kassim som arbetar inom skolstyrelsen.

Norhaili Mohd Kassim blev bekant med Mumins språkskola för två år sedan. Hon är övertygad om att alla malaysiska skolor skulle gynnas av att ta programmet i bruk.
Bildtext Norhaili Mohd Kassim blev bekant med Mumins språkskola för två år sedan. Hon är övertygad om att alla malaysiska skolor skulle gynnas av att ta programmet i bruk.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Norhaili tillägger att resultaten i skolorna som använder Mumins språkskola har förbättrats märkbart jämfört med skolor som inte har tagit programmet i bruk.

Hon antar att skillnaderna hade varit ännu mer påtagliga ifall coronapandemin inte hade lett till att skolorna var stängda i långa perioder under det gångna året.

Också lärarna kan lära sig

I Malaysia har man gått in för att börja modernisera de på många sätt föråldrade undervisningsmetoderna. Norhaili säger att Finland fungerar som ett av föredömena.

– Mumins språkskola visar hur stor nytta man kan ha av att pröva på något nytt. Grundskollärarnas kunnighet i engelska är till exempel ofta otillräcklig, men programmet hjälper dem att undervisa det engelska språket, konstaterar hon.

Norhaili hoppas nu att Mumins språkskola ska tas i bruk i betydligt större skala än hittills. I Malaysia bor det fler än 30 miljoner människor, så det finns tusentals grundskolor i landet.

– För närvarande bromsar coronapandemin dessvärre upp reformerna. Mycket uppmärksamhet måste riktas på ansträngningarna att hindra att viruset sprider sig, förklarar hon.

Byråkratin sätter käppar i hjulen

Petri Karjalainen räknar i varje fall med att ha goda möjligheter att utvidga sin verksamhet. Han samarbetar med många finska företag som utvecklar undervisningsmaterial, och han har skapat en plattform för att på ett nytt sätt kunna marknadsföra produkterna.

Karjalainens mål är att få skolorna att i fortsättningen på en gång börja använda flera av de finska hjälpmedlen i sin undervisning.

Även om det finns ett stort intresse för de finska metoderna vet han ändå av erfarenhet att det gäller att ha tålamod.

– I undervisningsministeriet arbetar tusentals människor med att utveckla systemen. För en utomstående är det därför svårt att säga att allt det här kan göras på ett bättre sätt, konstaterar han.

Malaysia är ökänt för sin långsamma byråkrati. Undervisningsministeriet är ett av de största av landets ministerier.

Finland förknippas med lycka och välstånd

Karjalainens trumfkort är uttryckligen att hans produkter kommer från Finland. I övriga fall skulle det vara betydligt svårare att sälja dem.

– Förbluffande många utbildade malaysier har höga tankar om det finska skolsystemet. Det är också ofta deras första kommentar när de får veta att man kommer från Finland, berättar Eero Väisänen som i två och ett halvt år har fungerat som ställföreträdande beskickningschef vid Finlands ambassad i den malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur.

Eero Väisänen, ställföreträdande beskickningschef vid Finlands ambassad i den malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur.
Bildtext Eero Väisänen hoppas att det finska skolsystemet inte förlorar sitt förträffliga rykte. Det oroar honom att Finland inte klarar sig lika bra som förr i internationella jämförelser.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Väisänen har märkt att Finland för majoriteten av malaysierna är ett okänt land. De som däremot vet något om Finland har i regel en mycket positiv uppfattning.

– Också till exempel det här med titeln världens lyckligaste folk förknippas nuförtiden med Finland. Malaysierna betraktar överlag Finland som ett rikt och välmående land, berättar han.

Gott rykte främjar exporten

Väisänen betonar att skolsystemet ändå är det mest konkreta av de faktorer som bidrar till den positiva uppfattningen av Finland. Han säger att det finska näringslivet genomgående har nytta av det faktumet.

– I malaysiernas ögon är Finland ett land där man satsar på utbildning och kunnighet. Det hjälper på ett avsevärt sätt också försöken att främja exporten inom andra branscher, förklarar han.

Förutom i Malaysia är det finska skolsystemet dessutom berömt till exempel i det övriga Sydostasien, i Kina och i det autonoma Hongkong. Det kan sägas vara en verklig fjäder i hatten för Finland.