Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ukrainakriget skapar oro på bostadsmarknaden – fastighetsförsäljare: "Alla oroligheter är dåliga för bostadsmarknaden som helhet"

Vy över Port Arthur.
Bildtext I Åbo tvekar både köpare och säljare på bostadsköp och -försäljning. I glesbygden flyter bostadsmarknaden på som vanligt.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Bostadsköpen i delar av Åboland har minskat sedan kriget i Ukraina bröt ut. Köpare och säljare oroar sig över att kriget sprider sig och att räntorna för bostadslån stiger.

Bostadsköp är för många den största investeringen som man gör under sin livstid. Både försäljning och köp av en bostad kräver mycket eftertanke. Under de senaste veckorna har kriget i Ukraina inverkat på mångas beslut inom bostadshandeln.

Handeln i Åbo går nu långsamt och det finns färre objekt än vanligt till salu, säger Leila Mattsson, som är fastighetsmäklare på företaget Aktia LKV i Åbo.

– Säljarna är lite rädda för vad som ska hända. De vill inte fatta beslutet att sälja, de vill vänta. Men jag vet inte vad de väntar på, säger Leila Mattsson.

Porträtt av kvinna med glasögon som ler mot kameran.
Bildtext Enligt fastighetsmäklaren Leila Mattsson har särskilt efterfrågan på bostäder med högt pris sjunkit sedan kriget i Ukraina bröt ut.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Mattsson har varit i branschen i över trettio år och säger att kriget i Ukraina är det som skapat störst oro på bostadsmarknaden sedan den ekonomiska depressionen på 1990-talet.

Man behöver inte nödvändigtvis vara rädd för räntorna, men man måste vara noggrann med dem.

― Michael Artzén, fastighetsförsäljare

Vad oron konkret beror på kan Mattsson inte lägga fingret på, men hon förväntar sig att bostadsmarknaden kommer i gång igen då parterna vant sig vid den nya krissituationen.

– Köparna är lite nervösa, men alltid måste man bo någonstans.

”Man måste tänka långsiktigt”

Också Michael Artzén, har märkt att bostadsmarknaden i Åbo har blivit mindre livlig efter att kriget i Ukraina bröt ut. Artzén är fastighetsförsäljare på företaget Huoneistokeskus och där delar kunderna med sig om sin tvekan gällande bostadsköp. En del känner rädsla för att kriget sprider sig.

– Det är en fysisk rädsla, man är rädd för att om man köper något så förstörs den fysiska investeringen, säger Michael Artzén.

Porträtt av man med glasögon som står invid vattnet av Aura å.
Bildtext Många köpte bostad under coronapandemin. En orsak till att bostadsmarknaden nu går trögt kan vara att det inte finns så många köpare som tidigare, säger Michael Artzén.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Just nu är det ändå mer aktuellt att ta olika ekonomiska förändringar i beaktande om man planerar att köpa hus, säger Artzén. Räntorna riskerar att stiga, bland annat på grund av kriget i Ukraina, vilket gör att kostnaderna för att återbetala bostadslån kan öka.

Alla oroligheter är dåliga för bostadsmarknaden som helhet

― Sebastian Lindberg, fastighetsförsäljare

Så länge köparen bekantar sig med riskerna med en ränteökning och är förberedd på konsekvenserna, behöver räntorna inte skapa oro.

– Man behöver nödvändigtvis inte vara rädd för räntorna, men man måste vara noggrann med dem. Man måste tänka långsiktigt.

Artzén påpekar att det alltid finns risker med bostadshandel, men att kriget i Ukraina har skapat en speciell situation på bostadsmarknaden i och med att Europa inte upplevt en motsvarande situation på flera år.

– Jag skulle inte säga att risken att köpa bostad har blivit större än vad den normalt är. På köparsidan måste man eventuellt vara uppmärksam på vad räntorna blir och vad det finns för säkerhetstillägg på bostadslån.

Marknaden för sommarstugor löper normalt

Fastighetsförmedlingen Åbolands fastigheter säljer bostäder i hela Åboland, också i skärgården. Säsongen för att köpa och sälja fritids- och sommarbostäder väntas köra igång om ett par veckor och hittills visar den marknaden inga tecken på att bli trög på grund av kriget i Ukraina, säger fastighetsmäklaren Sebastian Lindberg.

– Det är omöjligt att säga, men som det verkar nu har det varit lika mycket förfrågningar på objekt som tidigare. Också säljare har tagit kontakt i samma utsträckning som tidigare, säger Sebastian Lindberg.

Porträtt av man som står utomhus nära vatten.
Bildtext Sebastian Lindberg tror att folk kommer vistas längre perioder på sommarstugor i och med möjligheten att distansjobba.
Bild: Privat

Än så länge syns inte heller förändringar på bostadsmarknaden för fasta bostäder på Kimitoön och i Pargas. Enligt Lindberg kan orsaken vara att köparna i glesbygden efterlyser annorlunda bostäder än i tätorterna.

– En ganska stor del av de bostäder vi säljer, köps av sådana som flyttar in själva. Investerarna är mer försiktiga just nu, säger Sebastian Lindberg. Det kan finnas fler investerare i städerna.

Det är för tidigt att spekulera om bostadsmarknaden i övriga Åboland kommer följa samma trend som i bostäder i och kring Åbo, säger Lindberg.

– Förstås, alla oroligheter är dåliga för bostadsmarknaden som helhet. Men samtidigt, människor måste alltid bo någonstans.

Diskussion om artikeln