Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Små ettor är inte lika intressanta längre –"Nu bygger vi 5-10 kvadratmeter större lägenheter än tidigare"

Från 2022
Ljus liten bostad med en hörna för distansjobb.
Bildtext I den här lägenheten i Åbo finns det plats för distansarbete. En jobbhörna planeras nu in i många bostäder som byggbolaget YIT bygger.
Bild: YIT

Intresset för distansjobb är i dag stort och det ställer nya krav på vårt boende. Byggbolagen har också noterat trenden.

En klar följd av coronapandemin är att efterfrågan på större lägenheter har ökat.

– Folk frågar nu efter bostäder där man också har möjlighet att inreda en jobbhörna, säger Jyrki Meri, områdesdirektör vid byggföretaget YIT Rakennus i Åbo.

Enligt Meri har byggbolaget YIT reagerat på efterfrågan och bygger nu aningen större bostäder där distansjobb är i åtanke.

– I praktiken handlar det om att lägenheterna är 5-10 kvadratmeter större än tidigare, säger Meri.

Men en större bostad är alltid dyrare - har folk råd med större bostäder?

– Det handlar egentligen inte om så stora skillnader. Med små justeringar kan man planera en lägenhet så att det finns en plats där man kan sitta och jobba.

Samtidigt gäller det att följa med hur efterfrågan på marknaden förändras.

– Den allmänna rekommendationen om distansjobb är borta nu och många har återgått till kontoret. Man kan fråga sig hur det påverkar intresset för att jobba hemifrån på sikt? Men det verkar som att många verkligen vill ha lite mer utrymme i sina lägenheter nu, säger Meri.

Åbo stad välkomnar större bostäder

Trenden att bygga större får ett varmt mottagande vid Åbo stad.

– Det är alldeles lysande att byggbolagen väljer att bygga större lägenheter. Vi är väldigt glada över den här trenden, säger Paula Keskikastari som är planläggningsdirektör i Åbo.

Höghus i skymning.
Bildtext Så här tänker sig bolaget Senaatti-kiinteistöt att ett höghus ska se ut på området Rönnudden i Åbo.
Bild: Senaatti-kiinteistöt

Enligt Paula Keskikastari har Åbo stad redan i flera år oroat sig för att bostäderna som byggs i Åbo är alldeles för små. Om bostaden är för trång trivs man inte, menar Keskikastari.

Staden har också försökt styra byggandet i önskad riktning.

Till exempel kommer det nya bostadsområdet Rönnudden (Pihlajaniemi) intill kasernområdet nära Hirvensalobron i Åbo att ha aningen större bostäder.

– Staden vill erbjuda ett gott boende och därför har vi i vissa detaljplaner ett krav på att antalet kvadratmeter i bostäderna i medeltal måste uppnå en viss nivå. Förr reglerades inte det här och därför gäller kravet inte äldre detaljplaner, säger Keskikastari.

Också hyresbostäderna måste vara större

På hyresbostadsmarknaden märks samma trend. Större lägenheter är det som lockar nu.

– Intresset för ettor är litet, större bostäder intresserar mer. Just nu är det tvåor eller treor som folk vill hyra och gärna utanför centrum. Ibland kan det till och med bli en fight om en större bostad, men det brukar nog lösa sig för alla parter, säger Frida Mattssons som hyr ut bostäder vid Aktia.

Ljus bostad med en glasvägg, bakom glasväggen finns plats för distansjobb.
Bildtext I den här bostaden finns platsen för distansarbete avskilt bakom glasväggen.
Bild: YIT

Diskussion om artikeln