Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Camilla Lindberg vinner första pris i åländsk novelltävling

Uppdaterad 23.04.2022 18:31.
Skribenten Camilla Lindberg.
Bildtext Kulturjournalisten Camilla Lindberg tilldelas första pris i novelltävlingen "Åland skriver".
Bild: Privat

Kulturjournalisten Camilla Lindberg från Ekenäs kammade hem första pris i novelltävlingen "Åland skriver" med en novell som målar fram ett människoliv med dess förhoppningar och förluster starkt förankrade i tiden och skärgården.

Den åländska autonomin fyller 100 år i år, och för att uppmärksamma detta märkesår arrangerade Ålands kulturdelegation, Ålands landskapsregerings litteraturnämnd och jubileumsprojektet Åland 100 i fjol en novelltävling som var öppen för såväl ålänningar som andra personer med Ålandsanknytning.

Prisjuryn bestod av Julia Tidigs (Finland), Daniel Sjölin (Sverige) och Gustaf Widén (Åland).

Sammanlagt 175 noveller deltog i tävlingen ”Åland skriver”, och vinnaren blev Camilla Lindberg från Ekenäs med novellen “Ur far Johannes album”, en novell som målar fram ett människoliv med dess förhoppningar och förluster som är starkt förankrade i tiden och skärgården, jorden och havet.

Enligt prisjuryn är ”Ur far Johannes album” en ”berättelse om att ha mött livets besvikelser och förlikat sig med dem, men också ett avstånd mellan generationer som rymmer lika mycket längtan och minnen, som närvaro och farväl.”

Kulturjournalisten Camilla Lindberg är bosatt i Ekenäs och Åbolands skärgård, men har sedan hösten 2021 också ett boende i Mariehamn. Sina första år bodde Camilla Lindberg också på Åland.

Gemenskap och ensamhet

De vinnande novellerna kretsar alla på ett eller annat sätt kring gemenskap och ensamhet, och förutom att alla tre berättelser gestaltar ett förhållande mellan två personer har också förhållandet till den omgivande naturen en tydlig plats i berättelsen.

Andrapriset i novelltävlingen tilldelas Jorunn Lavonius för novellen “Tiny Happy Dream House”. Novellen är en lyriskt förtätad berättelse om en mor och ett barn som bor i ett märkligt litet hus i skogen.

I “Tiny Happy Dream House” av Jorunn Lavonius uppstår ensamheten närmast i det som inte berättas, i ett slags tomrum som kan anas bortom orden. Ett utdrag från juryns motivering lyder: “Utan stora gester, och ur ett perspektiv som är både nära och beslöjat, skapas en intensiv betraktelse över hemhörighet, gemenskap och trygghet – och, i det outsagda, över deras motsats.”

Jorunn Lavonius går skrivarlinjen vid Skurups folkhögskola och arbetar som journalist. Hon är även redaktör för tidskriften Ordkonst och har lett skrivarkurser för unga på Nordens Institut på Åland.

Tredjepriset i tävlingen går till Lucas Hermans för novellen “I väntan på Guding”. Hermans gestaltar en åländsk urscen, vettaskyttet, som förvandlas till en tvekamp i maskulinitetens tecken.

“I väntan på guding” tar läsaren ute på vattnet med två män som har känt varandra länge och som läser av och styrs i sitt beteende av varandras minsta gester som gör samvaron till en ständig förhandling om maktroller. Gemenskapen minskas till ensamhet som växer sig större ju längre männen befinner sig i varandras sällskap.

Lucas Hermans är bosatt i Stockholm där han arbetar inom kommunikationsbranschen. Han har tidigare gett ut romanen 8:(åtta), som handlar om en liten pojke som måste leva vidare efter sin brors död.

Vinnaren belönas med 4 000 euro, och andra respektive tredje platsen med 2 000 euro var. Dessutom väljer juryn ut en deltagare som får möjligheten att delta i sommarkursen ”Att skriva roman” under ledning av prisbelönta författaren Andrzej Tichý vid Nordens Folkhögskola på anrika Biskops-Arnö under sommaren 2022.