Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Barn i Sjundeå föreslås gå i förskola i ett affärscenter

Från 2022
Uppdaterad 21.04.2022 15:49.
Ett gulmålat större hus, ett affärscenter i Sjundeå. På vägen en skylt som berättar att kommunen har sin rådgivning där.
Bildtext Det är i det här huset en del av förskolebarnen i Sjundeå ska börja i höst men först ska inomhusluften granskas och godkännas.
Bild: Veronica Montén / Yle

De förskolebarn som inte får rum i Sjundeås nya skolcenter får kanske gå i förskola i det tidigare affärscentret på Flemingsvägen 2.

Innan kommunen kan ta beslut om förskolans placering måste inomhusluften i lokalen ändå granskas. Det beslutade bildningsnämnden på sitt möte på onsdagen (20.4).

Lokalerna på Flemingsvägen används nu av rådgivningen och byggbolaget SRV. Om förskolebarnen flyttar in ska lokalerna renoveras i sommar.

I höst går 117 barn i förskola i Sjundeå. Av dem kunde 66 placeras i affärscentret.

Skolcentret som öppnar i höst blev för litet

Sjundeås nya skolcenter öppnar sina dörrar i höst. Två moduler i skolcentret är reserverade för de yngre skolbarnen och förskolebarnen.

Nu blir de här lokalerna för små eftersom förskolebarnen blivit fler. Kommunen utgick nämligen i planeringsskedet från en ettårig förskola.

I januari i fjol blev det sedan klart att Sjundeå är med i försöket med tvåårig förskola. Och då hade skolbygget redan startat.

Både svenska och finska förskolan berörs

Tjänstemännens plan är nu att både de svenska och finska femåringarna (födda 2017) som går i den tvååriga förskolan placeras i affärscentret vid Flemingsvägen.

Där placeras också de finskspråkiga sexåringarna (födda 2016) som deltar i den tvååriga förskolan.

Alla svenskspråkiga sexåringar (födda 2016) som deltar i den ettåriga förundervisningen eller förskoleexperimentet får rum i skolcentret.

Också de finskspråkiga sexåringarna (födda 2016) som inleder sitt första förskoleår placeras i skolcentret.

Besluten om förundervisning skickas till hemmen i början av maj. Familjerna får besked om var förskolan placeras när bildnigsnämnden fattat sitt beslut.