Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Falla följer i Johaugs fotspår – nytt hål i Norges damlag då sprintstjärnan lägger av: "Ingen mening att pressa kroppen mer"

Från 2022
Maiken Caspersen Falla ler efter seger.
Bildtext Maiken Caspersen Falla var under flera år världens bästa sprintåkare.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Efter tretton mästerskapsmedaljer har Maiken Caspersen Falla gjort sitt. Norges sprintstjärna lägger av och lämnar ett hål i sprintlaget. "Jag har känslan att det är nog nu", säger hon till NRK.

En framgångsrik karriär i den absoluta världseliten i längdåkning är över. Maiken Caspersen Falla – med ett OS-guld och fem VM-guld på meritlistan – lägger av.

– Känslan har vuxit fram under en längre tid. Jag har hållit på länge och uppnått alla drömmar och målsättningar, säger Falla till NRK.

– De senaste åren har kroppen inte svarat som tidigare och den behöver få en annan behandling. Jag ser ingen mening med att pressa den mer. Jag har känslan att det är nog nu.

Falla tog två raka individuella VM-guld i sprint (2017 och 2019) och sprintguld i Sotji-OS 2014. I Oberstdorf-VM 2021 var hon tvåa i sprint – trots en säsong fylld av hälsoproblem.

Den gångna säsongen blev inte lyckad med medaljmissar i OS i Kina.

Nu tvingas Norge lappa ännu ett hål i sitt damlag. Distansdrottningen Therese Johaug har lagt av och nu är även sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla borträknad.

– Det finns en form av osäkerhet. Samtidigt vet jag hur mycket jobb som läggs ner, så det kommer inte att gå dåligt. Jag hoppas att de lyckas, säger Falla.

Diskussion om artikeln