Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL återvänder till Finland – finska stjärnorna Mikko Rantanen och Patrik Laine kommer till Tammerfors

Från 2022
Mikko Rantanen och Colorados målvakt Darcy Kuemper.
Bildtext Mikko Rantanens Colorado kommer till Tammerfors i höst.
Bild: Isaiah J. Downing-USA TODAY Spor

Det kommer att spelas två NHL-matcher i Tammerfors i början av november då de finskpräglade klubbarna Colorado Avalanche och Columbus Blue Jackets drabbar samman.

Tidigare har sju NHL-grundseriematcher spelats i Finland, samtliga i Helsingforsarenan mellan 2009 och 2018.

I höst spelas matcherna nummer åtta och nio då Colorado Avalanche och Columbus Blue Jackets möts i den nya Tammerfors-arenan den 4 och 5 november.

Mikko Rantanen är en av de viktigaste spelarna i Colorado och lär fortsätta i laget även i höst. Artturi Lehkonen har däremot ett kontrakt som löper ut i sommar.

Rantanen är på en elfte plats i NHL:s poängliga med sina 36 mål och 55 assist på 73 matcher. Han har starkt bidragit till att Colorado sannolikt vinner den västra konferensen och dessutom kämpar om grundserietiteln.

Fyra år sen senast

Jarmo Kekäläinen verkar sedan snart tio år tillbaka som GM för Columbus. Lagets stjärna, Tammerfors-sonen Patrik Laine, spelar i Columbus liksom målvakten Joonas Korpisalo, men bägges kontrakt håller på att löpa ut.

Laine och Columbus lär förhandla om ett nytt kontrakt i sommar.

Matcherna i Tammerfors är inte de enda europeiska NHL-matcherna för nästa säsong. Nashville Predators och San Jose Sharks kommer att inleda grundserien genom att mötas i Prag i början av oktober.

Senast det spelades NHL-hockey i Finland var hösten 2018. Då möttes Florida Panthers och Winnipeg Jets i Helsingfors i två slutsålda matcher. Laine, som då representerade Winnipeg, stod för ett hattrick.

Yle fortsätter att visa NHL-hockey på sina kanaler även under nästa säsong. Avtalet gäller tills slutet av säsongen 2023/2024.

Diskussion om artikeln