Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Upptäck ett queert och överraskande Helsingfors i Edith Hammars crazyga dramaspel

Uppdaterad 13.06.2022 18:06.
Sexiga byxor och andra problem av Edith Hammar.
Bildtext På med hörlurarna och tryck igång spelet!
Bild: Edith Hammar

I Svenska Yles dramaspel får den som lyssnar bestämma hur huvudpersonen Ellis firar sin fredag kväll.

Ska Ellis stanna hemma med guldfisken? Eller bege sig ut på äventyr med sin kompis, som har tagit på sig världens sexigaste byxor? Det avgör du själv, när du spelar Sexiga byxor och andra problem.

Spela spelet här:

Svartvit teckning av läderbyxor.

Spela: Sexiga byxor - ett interaktivt dramaspel

Kasta dig in i ett vilt queert äventyr!

Användaren tar del av spelet via animerade illustrationer på skärmen, samtidigt som ljuddramat spelas upp i lurarna. Efter varje scen ges lyssnaren möjlighet att välja mellan två alternativ som för historien åt två helt olika håll. Spelet har en början men tolv möjliga slut.

Bildkonstnären Edith Hammar har skapat både manuset och bilderna.

Edith Hammar med cockerspanieln Iivo Niskanen.
Bildtext Edith Hammar med cockerspanieln Iivo Niskanen.
Bild: Matilda Gyllenberg / Yle

– Jag påbörjade projektet under coronapandemins första våg, jag satt i isolation och jag hade jättetråkigt. Jag längtade efter att gå ut och ha roligt, på ett positivt kaotiskt sätt. Tyvärr är den verkliga Helsingforsnatten ofta präglad av för mycket alkohol och trångsynthet, så Sexiga byxor är på sätt och vis min dröm om den ultimata utekvällen.

Glidmedelsbrottning och en tur i strippspårvagn

Målgruppen är unga, queera människor i urban miljö, men spelet kan såklart spelas av alla som är unga och queera i hjärtat. Det universum som spelaren dras in i när spelet börjar liknar Helsingfors, men är lite vänligare, lite gladare och lite galnare. Vad sägs om en brottningsmatch i glidmedel på en hemmafest i goda vänners lag? Eller en åktur med en legendarisk strippspårvagn, som alla har hört talas om men få har sett i verkligheten?

Illustration ur Edith Hammars spel Sexiga byxor.
Bildtext "Har du sett senaste säsongen av Is the zombie apocalypse gay, or is it just me?"
Bild: Edith Hammar.

– Det här är underhållning. Jag vill att den som spelar har roligt och får njuta en stund, säger Edith Hammar. Den ångest som många känner just nu, och som också jag själv känner, kan lindras av gemenskap och av att underhålla varandra.

Under sitt nattliga äventyr i den rusiga och bångstyriga staden gör Ellis och kompisarna en rad nya bekantskaper. En av dem heter Tarja H. Alonen (hennes mellannamn är Helvetin) och visar sig ha vissa likheter med Finlands före detta president.

Bild ur Edith Hammars dramaspel Sexiga byxor.
Bildtext Tarja H. Alonen hälsar Ellis och Sandy välkomna till sin underjordiska bar.
Bild: Edith Hammar.

Vad ville du säga med den karaktären?

– Tarja H. Alonen är till hundra procent en eloge till Finlands förre detta legendariska president Tarja Halonen. Det är frågan om en spännande karaktär, en nattens riddare som klär sig i läder, lever lite under jorden, är härlig och välkomnande.

Enligt Edith Hammar har verklighetens Tarja Halonen blivit totalt "muminmammafierad" av sin samtid, trots att hon är så mycket mera än en muminmamma.

– Hon är härligt retro, och folklig på ett sätt som väldigt få statsöverhuvuden är. Hon var en stor del av min uppväxt och jag tycker om att i mina verk göra olika kärleksförklaringar till verkliga personer som har betytt något för mig.

Nytt seriealbum på kommande

Edith Hammar debuterade som författare 2020 med det uppmärksammade seriealbumet Homo Line, och är nu i full gång med uppföljaren. Edith Hammars verk finns bland annat i Moderna museets samlingar i Stockholm.

Kliv in i Edith Hammars universum och spela spelet här!

Svartvit teckning av läderbyxor.

Spela: Sexiga byxor - ett interaktivt dramaspel

Kasta dig in i ett vilt queert äventyr!

Sexiga byxor och andra problem är det andra av Svenska Yles interaktiva dramaspel. Tidigare i vår lanserades Jävla Fetto, som handlar om kroppshets och att ha sin egen inre kritiker som ständig följeslagare.

De här två spelen är experimentella produkter från Svenska Yle, som vi skapat för att utforska nya former av berättande på webben. Svara därför väldigt gärna på responsformuläret som finns vid slutet av spelet. Vi är intresserade av alla förslag för förbättring och vidareutveckling. Är detta ett format du skulle vilja se mer av i framtiden?