Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige påskyndar Natoutredning – utrikesminister Linde: "Viktigt att vi är samordnade med Finland"

Sveriges utrikesminister Ann Linde på presskonferens efter ett Natomöte i Belgien den 24 januari.
Bildtext Sveriges utrikesminister Ann Linde på presskonferens efter ett Natomöte i Belgien den 24 januari.
Bild: Stephanie lecocq / EPA

Sveriges riksdag tidigarelägger sin rapport om det säkerhetspolitiska läget – inklusive Natofrågan. Enligt utrikesminister Ann Linde är det på grund av den snabba utvecklingen i frågan i Finland.

– Finland har redan kommit ut med sin analys, och det finns ett starkt tryck på att även vi i Sverige ska komma med vår analys, säger socialdemokraten Linde till Sveriges Radio.

Just nu samtalar riksdagspartierna om ifall Sverige ska gå med i Nato eller inte. Resultaten ska publiceras i en rapport den 13 maj.

Det ursprungliga datumet för publiceringen var den 31 maj – alltså tidigareläggs den men över två veckor. Det här är enligt Linde på grund av att kriget i Ukraina inte ser ut att mattas av.

– Vi behöver komma fram till ett svar ganska snabbt om hur vi vill hantera det, säger hon enligt TT.

Socialdemokraternas gruppledare Antti Lindtman talar i riksdagen.

Riksdagen tar ställning till Nato – det här sa partierna i en historisk första debatt

De gröna säger ja, Vänsterförbundet varnar för riskerna.

Finland och Sverige överens: Koordinering viktig

Linde säger att det är viktigt att Finland och Sverige är samordnade. Eftersom Finland kan komma att ge besked om en eventuell Natoansökan i mitten av maj, är det till Sveriges fördel att försöka tajma sin ståndpunkt med det.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) håller med. Det är bra om båda länderna går vidare med sina beslut om medlemskap i samma takt, säger han till nyhetsbyrån STT.

Det är ännu oklart ifall riksdagspartiernas rapport kommer att innehålla en officiell rekommendation angående medlemskap eller inte.

Det finns fem partier i Sveriges riksdag som är beredda att ansöka om ett svenskt Natomedlemskap om Finland gör det: Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centern och Sverigedemokraterna. Oppositionspartierna har också velat påskynda den säkerhetspolitiska analysen.

Enpartiregeringen har inte tagit ställning

Hittills har Sveriges enda regeringsparti, Socialdemokraterna, inte fattat något beslut i frågan. Historiskt har partiet varit emot Natomedlemskap.

Enligt uppgifter till Aftonbladet håller SD i morgon ett maratonmöte för att diskutera sin säkerhetspolitiska linje. Ifall partiet backar Natomedlemskap i sin analys betyder det att majoriteten av Sveriges riksdag gör det.

Utrikesutskottets viceordförande Erkki Tuomioja (SDP) råkar befinna sig på besök i Sverige på torsdagen. Han säger till SVT att han tror att Finland kommer att gå med i Nato.

President Sauli Niinistö ska besöka Sverige strax efter mitten av maj. De bilaterala relationerna och säkerhetspolitiken står på agendan.

Det har ryktats om att Sverige skulle lämna in en eventuell Natoansökan under försvarsalliansens möte i Madrid 29-30 juni.

All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här.

Källor: SVT, SvD Aftonbladet, Sveriges Radio, HBL-TT, STT, Reuters