Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå vill ge hugade småhusbyggare flera möjligheter – det ska också gå att hyra alla tomter

Egnahemshus med skog i bakgrunden
Bildtext Brännmalmen är ett av Sjundeås populära småhusområden. Den här bilden har redan några år på nacken.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Småhustomterna i Brännmalmen, Karlsåker och Sunnanvik har i första hand erbjudits till försäljning, men nu ska också de kunna hyras ut till byggare. Det vill i alla fall tekniska nämnden i Sjundeå.

Totalt handlar det om drygt 30 småhustomter som i nuläget är till salu och knappt tio småhustomter som går att hyra.

Tekniska nämnden föreslår att alla kommunens småhustomter skulle vara till salu eller uthyrning. Det här skulle ge byggare fler alternativ, i synnerhet nu när byggkostnaderna är höga. Kostnaderna ser inte heller ut att minska och det betyder att många drar sig för att börja bygga helt nya hus.

Sjundeå har också bekantat sig med närliggande kommuners praxis. I Esbo, Kyrkslätt och Raseborg är alla kommunala tomter både till salu och uthyrning och i Lojo kan man både köpa eller hyra tomt i Gunnarla och Haikari. Det är endast Ingå som i huvudsak säljer sina småhustomter.

För att hävda sig i konkurrensen och ge fler familjer realistiska möjligheter att bygga och kanske också satsa mera pengar på huset när man slipper köpa tomten, föreslår tekniska nämnden att kommunen erbjuder alla småhustomter för uthyrning.

Hyresvillkoren föreslås bli samma för alla tomter, det vill säga en hyrestid på 40 år och en årshyra som är fem procent av tomtens bekräftade försäljningspris.

Förslaget ska godkännas av både kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Sjundeå.

Diskussion om artikeln