Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny islossning för Finland i sista perioden – Norge fick ge sig efter tapper kamp

Toni Rajala och Miro Aaltonen firar mål.
Bildtext Norge fick se sig besegrat av Finland i Joensuu.
Bild: Jami Ivanoff / All Over Press

Två mål i början av tredje perioden visade vägen för Finland, som utgick med en 6–2-seger över Norge i herrarnas hockeylandskamp i Joensuu.

Finlands hockeyherrar knyckte loss i den tredje perioden och gick i land med en 6–2-seger över Norge i en träningsmatch i Joensuu. Jere Innala spelade fram till tre av målen och lade in sexan några minuter innan full tid.

– Tredje perioden har blivit något av ett varumärke för oss. Norge spelade bra och vi har ännu mycket att förbättra, kommenterade chefstränare Jukka Jalonen strax efter matchen för Discovery.

Starten på matchen var till synes stark för Finlands del, men målen uteblev. Miro Aaltonen drog på sig en utvisning halvvägs in i perioden och Norge kom in i matchen. Kristian Jakobsson var målskytt sekunden efter att Aaltonen fått lämna utvisningsbåset.

Fem minuter innan pausvilan kvitterade Toni Rajala till 1–1 framspelad av lagkaptenen Valtteri Filppula och matchens poängkung Jere Innala.

Finlands uppställning

Nya spelare steg fram

Efter den andra perioden stod matchen 2–2, men siffrorna till trots var Finlands spel redan på gång.

I början av den sista perioden spelade Innala fram till både Aaltonens och Jere Sallinens mål, och ett avgörande ryck var ett faktum.

Innala och Rajala har anslutit sig till den finska truppen efter påskens matcher mot Danmark. I matchen mot Norge var de lagets bästa poängplockare. Innala stod för 1+3 och Rajala för 1+2.

Ett till nytt namn i truppen som förbereder sig för vårens hemma-VM är Vili Saarijärvi, som tillsammans med Innala spelade fram till 4–2-målet.

– Fötterna och lungorna var ännu inte på alerten i början, men vaknade sedan. Några längre byten bidrog sedan ytterligare, kommenterade Vili Saarijärvi sitt inträde för Discovery.

På fredag möts lagen i Kuopio.

Ishockey, landskamp

Finland–Norge 6–2 (1–1, 1–1, 4–0)

Period 1: 11.56 Kristian Jakobsson (Ken Andre Olimb, Johannes Johannesen) 0–1, 14.57 Toni Rajala (Valtteri Filppula, Jere Innala) 1–1

Period 2: 31.51 Magnus Geheb 1–2 bp, 37.07 Niko Ojamäki (Juuso Hietanen, Rajala) 2–2

Period 3: 42.05 Miro Aaltonen (Innala, Rajala) 3–2 pp, 43.46 Jere Sallinen (Innala, Vili Saarijärvi) 4–2, 53.46 Sakari Manninen (Teemu Hartikainen, Petrus Palmu) 5–2, 57.38 Innala 6–2

Målvakter:
Jussi Olkinuora, Finland 10+5+3=18 räddningar.
Jonas Arntzen, Norge 5+10+5=20 räddningar.

Publik: 3126.

Diskussion om artikeln