Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svåra landslagstiden inget hinder för att återvända till Finland – Mixu Paatelainen exalterad över nya jobbet och premiären mot välkända klubben

Paatelainen ger instruktioner.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Senast Mixu Paatelainen tränade på finländsk mark lotsade han herrlandslaget, men fick sparken i juni 2015. Nu är han tillbaka i hemlandet som tränare för HIFK i fotbollsligan. Det är fantastiskt att återvända, säger Paatelainen till Yle Urheilu.

I söndags blev det officiellt att Mixu Paatelainen är HIFK:s nya chefstränare. Paatelainen ersätter Bernardo Tavares som hoppade av jobbet efter bara en seriematch.

Pedro Henriques var tillfällig tränare i två matcher men nu har Paatelainen klivit in. I onsdags ledde han sin första träning med laget som ligger sist i tabellen och kväll väntar första matchen.

– Tittar man på serietabellen så är det ju inte den starten man hade önskat. Men man ska komma ihåg att serien bara har börjat, endast tre omgångar är spelade. Jag tror att vi ganska så snart kommer att förbättra vårt spel, säger Paatelainen till Yle Urheilu.

Paatelainen påpekar ändå att man knappast kommer att se några stora förändringar direkt.

– Man kan inte föra in för många saker på en gång, man måste bygga upp spelet bit för bit och det tar tid. Jag hoppas att vårt eget spel blir dynamiskt, sprittande och aggressivt. Jag hoppas också att spelet är organiserat och att vi ska bygga upp situationer med ett systematiskt passningsspel, säger han.

Paatelainen pekar och spelarna lyssnar då han talar.
Bildtext Paatelainen gjorde sin första träning med HIFK i onsdags.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Minns landslagstiden med värme

Den nye HIFK-tränaren sticker inte under stol med att han är exalterad över sin nya utmaning och återkomsten till Finland.

– Det är fantastiskt att återvända hit och jobba. Finland är ju mitt hemland, säger han.

Skotska Dundee United, Ubon United FC i Thailand samt Lettlands och Hong Kongs landslag finns på Paatelainens CV efter att han sparkades från Finlands fotbollslandslag sommaren 2015.

Kvalet till EM 2016 gick uselt och Paatelainen fick sparken efter förlusten på hemmaplan mot Ungern. Förhållandet till supportrarna och medierna hade då varit spänt en längre tid.

Sju år senare anser Paatelainen att landslagstiden inte var ett hinder för att återvända till Finland.

– Inte alls, jag har bara bra känslor från tiden i landslaget. Alla jobb tar slut i något skede, om resultaten inte är tillräckligt bra är det möjligt att tränaren får gå, säger han.

Mixu Paatelainens debut som HIFK-tränare sker mot en bekant motståndare i kväll. HIFK möter Haka – klubben där hans egen spelarkarriär startade i mitten av 1980-talet.

– Det är ganska otroligt att min första match är mot Haka. Jag bodde i Valkeakoski under skolåren, mina föräldrar bor fortfarande kvar och jag har många vänner där. Haka har inlett säsongen piggt, de spelar bra fotboll så det blir ingen lätt match, säger han.