Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Konkurrenterna körde upp på grässlänter och in i trädgårdar – men Kalle Rovanperä flyger fram i utmanande förhållanden i Kroatien

Uppdaterad 22.04.2022 21:35.
Programmet är inte längre tillgängligt

Många förare hade problem under inledningen av Kroatiens VM-rally. Kalle Rovanperä hörde inte till dem. Den unge finländaren övertygar stort men för stallkamraten Esapekka Lappi gick det på tok direkt.

Två månader efter svenska rallyt, där Kalle Rovanperä knep segern, har säsongens tredje deltävling kört igång. Nu är det asfaltsvägar i Kroatien som gäller.

VM-ledaren Rovanperä har fått en finfin start i de utmanande förhållandena. På de blöta vägarna har han varit säkerheten själv under hela första dagen.

Rovanperä startade först på morgonen och han var till slut snabbast på sex av åtta specialsträckor under dagen. Finländaren leder rallyt överlägset just nu. Avståndet till tvåan Thierry Neuville har växt till över minuten.

– En av karriärens allra bästa dagar. Jag försökte bara köra med gasen i botten och ta risker vid rätt tillfällen, säger Rovanperä.

Programmet är inte längre tillgängligt
Snudd på perfekt första dag i Kroatien för Rovanperä - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Problem direkt för Lappi

För Rovanperäs stallkamrat Esapekka Lappi gick den första dagen i motsatt riktning. Lappi hade bara kört några kilometer på första specialsträckan då han slog i en sten.

Programmet är inte längre tillgängligt

Han tvingades stanna på banan på grund av ett misstänkt fel med hjulupphängningen. Rallyt är därmed kört för Lappis del även om man hoppas kunna fortsätta tävla i morgon.

– Normalt brukar det betyda att man har ganska stora skador på hela framdelen av bilen. Det är ändå ganska lätt att åtgärda och han borde kunna starta i morgon. Han har inte erfarenhet av den här tävlingen från förr och det var hans stötesten, säger Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala.

Lappi var inte den enda föraren med problem i början. Gus Greensmith tappade lite tid då han körde upp på en grässlänt medan Adrien Fourmaux körde av banan och in i trädgården vid en privat bostad.

Programmet är inte längre tillgängligt
Greensmith hade problem på första specialsträckan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I WRC2-klassen ligger Emil Lindholm femma efter första dagen. Avståndet till täten ä drygt en och en halv minut.

LIndholm hade det jobbigt under första delen av fredagen. Kommunikationen med kartläsaren Reeta Hämäläinen fungerade inte och de kunde inte höra varandra i bilen.

– Jag kunde inte koncentera mig alls på körningen. Jag var tvungen att lägga fokus på att lyssna på Reeta. Jag hörde med jämna mellanrum något, säger Lindholm i ett pressmeddelande.

Resultat SS8/20:

1. Kalle Rovanperä, Toyota 1.15.35,5
2. Thierry Neuville, Hyundai +1.04,0
3. Ott Tänak, Hyundai +1.23,3
4. Craig Breen, M-Sport Ford +1.35,2
5. Oliver Solberg, Hyundai +2.38,5
6. Elfyn Evans, Toyota +2.49,1
7. Takamoto Katsuta, Toyota +3.28,9
8. Gus Greensmith, M-Sport Ford +3.39,6

Diskussion om artikeln