Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Placeringscoach: Världsläget innebär stora risker för finländska aktier just nu

Aktie coach Sven-Eric Holmström på sin byrå i Karis.
Bildtext Sven-Eric Holmström är placeringscoach
Bild: Maria Wasström / Yle

Kriget i Ukraina, den kinesiska ekonomins problem, bristen på elektroniska komponenter, stigande energipriser – det råder ingen brist på utmaningar för finländska företag just nu. För placerare kan räntekonton vara mera lockande än aktier.

– Just nu ser jag fler risker än fördelar, konstaterar placeringscoach Sven-Eric Holmström.

Holmström kommenterar den kommande resultatperioden. De finländska börsnoterade företagen redovisar sina resultat för årets tre första månader, Q1 som det heter på fackspråk.

Dels handlar det förstås om kriget i Ukraina, men också om att den kinesiska ekonomin har problem. Tillväxten i Kina är lite mindre än väntat, vilket innebär bland annat att hisstillverkaren Kone antagligen måste skruva ner förväntningarna.

Lösning finns för Nokian Renkaat

Att det ryska anfallet i Ukraina har ställt till det för flera företag är redan välkänt. Nokian Renkaat kommer troligtvis ändå att uppvisa ett gott resultat för det första kvartalet, men framtidsutsikterna är dystra.

– Ändå kan Nokian Renkaat klara sig bra på längre sikt, säger Holmström, och hänvisar till bolagets planer att flytta produktionen till USA och Finland.

– Bolaget har gott om internationella kunder. Det gäller bara att få igång produktionen utanför Ryssland, säger Holmström.

Det är också väldokumenterat att det finns en ständig brist på elektroniska komponenter och att råvarupriser och energipriser går upp.

När bankdirektörer börjar bjuda ut konton med tre, fyra eller till och med fem procents ränta, blir aktierna mindre intressanta.

― Sven-Eric Holmström

Det som kanske innebär någonting nytt i den ekonomiska ekvationen, som idag har många rörliga delar, är räntan.

Tyska räntan stiger snabbt

– När bankdirektörer börjar bjuda ut konton med tre, fyra eller till och med fem procents ränta, blir aktierna mindre intressanta, konstaterar Sven-Eric Holmström.

Holmström hänvisar till att den tyska tioåriga räntan, som är måttstocken i dessa sammanhang, har stigit kraftigt under de senaste veckorna.

Logiken är denna: Om man kan få till exempel fyra procent på ett räntekonto och kanske fem procent på börsen, så väljer många det mindre riskfyllda alternativet.

– Den här utvecklingen syns redan, hävdar Sven-Eric Holmström. Tillväxtbolag som fått en extra skjuts då pengarna har varit billiga är på väg ner.

– Bolag som nu har sjunkit på börsen har nästan alla en av tre saker gemensamt; verksamhet i Kina, verksamhet i Ryssland eller så är de tillväxtbolag, analyserar Holmström.

Det är ofta så, under resultatperioden, att det mest intressanta är företagens framtidsutsikter, inte själva resultatet för de tre senaste månaderna. Nu betonas utsikterna kanske mer än någonsin.