Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödsfall bland oligarker förbryllar omvärlden

Från 2022
Uppdaterad 22.04.2022 15:27.
Costa Brava
Bildtext Här i Costa Brava i Spanien påträffades oligarken Sergej Protosenja och hans familj död.
Bild: Xavigivax

Dödsfallen inom två ryska oligarkfamiljer förbryllar polisen. Handlar det om familjetragedier eller beställda avrättningar? Det ena fallet utreds i Spanien och det andra i Moskva.

Den ryska oligarken och gasmiljardären Sergej Protosenja har påträffats död i sin fritidsbostad i Spanien. I bostaden hittades också Protosenjas hustru och dotter döda.

Det är den spanska nyhetssidan El Punt Avui som skriver om dödsfallen. Händelsen verkar vara identisk med en liknande incident i Moskva, där också en gasmiljardär funnits död tillsammans med sin familj. Nyhetssidan skriver att bägge fallen är snarlika.

Sergej Protosenja, 55, hittades på tisdagen död i vad som såg ut som ett självmord i semesterorten Lloret de Mar i Katalonien. Hustrun (53) och dottern (18) hade huggits till döds, möjligen med en yxa.

Mord eller självmord?

Fallet förbryllar den spanska polisen eftersom man till en början utgått ifrån att Protosenja dödat sin familj och därefter begått självmord. Det fanns emellertid inga spår av blod på Protosenja, vilket det enligt polisen borde ha funnits.

Protosenjas förmögenhet uppskattas till över 400 miljoner euro. Han har varit verksam inom den ryska energisektorn, bland annat inom naturgasjätten Novatek och oljebolaget Tarkosaleneftegaz.

Samtidigt kommer rapporter från Moskva om ett fall som till de yttre omständigheterna liknar det katalanska.

Två snarlika fall

Den tidigare Kremlrådgivaren, Putinvännen och före detta chefen för Gazprombank, Vladislav Avajev (51), hittades död i sin lyxlägenhet i Moskva. Kvarlevorna av Avajevs hustru och dotter hittades också i bostaden.

Alla hade skottskador och polisen tror att Avajev, i likhet med Protosenja, först dödat sin familj och sedan sig själv.

Medierna spekulerar nu i om det handlar om interna konflikter inom familjerna eller om maffiabeställda avrättningar.