Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Johan Candelin döms för grovt skattebedrägeri – 350 000 euro i obeskattad inkomst

Uppdaterad 22.04.2022 14:16.
lagbok
Bild: Juho Liukkonen / Yle

Johan Candelin döms för grovt skattebedrägeri till villkorligt fängelse i tio månader. Rätten konstaterar att han underlåtit att betala nästan 190 000 euro i skatt.

Candelin är ordförande för föreningen Martyrkyrkans vänner. Under åren 2013 till 2018 mottog han stora summor pengar från olika kristna organisationer.

Enligt beräkningarna handlar det om nästan 350 000 euro i obeskattad inkomst. Av den summan borde nästan 190 000 euro ha betalats i skatt.

Åklagaren yrkade att Candelin skulle fällas för grovt skattebedrägeri och så blev också fallet.

Förmildrande omständigheter

Enligt tingsrätten finns det dock flera omständigheter som gör att straffet måste bli lindrigare än i normala fall.

Candelin har för det första i efterhand betalat beloppet i sin helhet och medverkat till att utreda sitt brott.

Hans syfte har inte direkt varit att få personlig ekonomisk vinning, en stor del av hans inkomster har gått till välgörande ändamål.

Rätten konstaterar också att det handlar om den lägsta graden av uppsåt och att Candelins omedelbara avsikt inte varit att undandra sig skatt.

Candelin berättade i rätten att orsaken till att bidragsgivarna överförde så stora belopp till honom är att de följt med och sett nyttan av hans arbete och därför velat stöda det.

De hade kommit överens om att han får lyfta lön eller ersättning för sitt arbete till en summa som han själv bestämmer samt att han är ansvarig att deklarera denna summa.

Haft alla möjligheter att ta reda på

Candelin framförde att han inte förstått att han haft skyldighet att deklarera medlen även till övriga delar och att det kom som en total överraskning för honom.

Men tingsrätten anser att han haft alla möjligheter att reda ut förfarandets riktighet och att han måste ha funnit det övervägande sannolikt att inkomsterna ska deklareras.

Svenska Yle fick tag på Johan Candelin för en kommentar.

- Jag är besviken och upplever att jag är oskyldigt dömd. Det är det enda jag vill kommentera.