Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Thunder in my heart, Den stora älgvandringen och en ny finlandssvensk gamingserie – allt detta och mer hittar du nu på Yle Arenan

Från 2022
Uppdaterad 02.05.2022 10:59.
Bild från serien Thunder in my heart, ett kompisgäng på hemmafest.
Bildtext Amy Deasismonts succéserie Thunder in my heart är en av de nya dramaserierna på Yle Arenan.
Bild: © B-Reel Films AB 2020 Photo: Johan Paulin

Vill du ha koll på det nyaste på Yle Arenan? Då ska du läsa denna artikel! Det har precis publicerats flera nya serier, både drama och dokumentärer. Eurovisionsvåren är också i full gång och världens bästa slow-tv är tillbaka för fjärde året.

Den stora älgvandringen

Den älskade livestreamen från skogen i Ångermanland i Sverige är i full gång. Sedan urminnes tider har älgarna vandrat längs samma stråk till sommarbetesmarkerna. Och för fjärde året följer kamerorna dem fram till den 8 maj. Det här är slow-tv när det är som bäst!

Med vem ska du se Den stora älgvandringen?

Du kan se med dina barn, med din mommo eller med dina kompisar. Alla kan se på den fantastiska streamen.

Rekommenderat tilltugg till streamen: Allt passar. Du kan till exempel ha igång streamen under din kaffepaus eller i bakgrunden när du äter middag med familj eller vänner.

Programmet är inte längre tillgängligt

Nya dramaserier att ha koll på

Thunder in my heart

Den underbara svenska dramaserien Thunder in my heart har precis gjort entré på Yle Arenan. Amy Deasismont spelar 22-åriga Sigrid, kallad Sigge. Hon och hennes kompisar tampas med vuxenlivets oväntade krav samtidigt som de försöker förlika sig med sina egna identiteter, sina passioner och det förflutna. Amy Deasismont har skrivit seriens manus och vann Kristallen 2021 i kategorin årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion för sin rollprestation i serien. Serien har fått fina recensioner i Sverige. Amys artistnamn var tidigare Amy Diamond och hon slog igenom med låten What's in it for me när hon var 12 år gammal år 2005.

Med vem ska du se Thunder in my heart?

Bänka dig i soffan med din bästa kompis som du brukar diskutera barndomstrauman med.

Rekommenderat tilltugg till serien: Chokladbollar blir perfekt.

Titta nu eller lägg till som favorit.

Se trailern här. - Spela upp på Arenan

Cringe

Cringe (Akavet) är en dansk serie som följer tvillingarna Alma och Aske och deras två bästa vänner Tone och Elias i deras kamp mot pubertetens besvärliga utmaningar. Detta blir början på en resa som innehåller brutna vänskapsband, galna fester, olycklig kärlek, okontrollerbara hormoner och en hel del cringe.

Med vem ska du se Cringe?

Nå inte med dina föräldrar åtminstone, det blir cringe! (Cringe betyder pinsamt, för den som inte visste.)

Rekommenderat tilltugg till serien: Lösgodis

Titta nu eller lägg till som favorit.

Unga i serien Cringe (Akavet)
Bild: Dr Danish Broadcasting Corporation

Blackport

Du som är Island-fan kanske gillar serien Blackport vars händelser utspelar sig mellan 1983 och 1991. Några vänner köper en trålare och en fiskfabrik och bygger upp ett fiskeriföretag som växer så det knakar. Men det börjar snart också knaka i fogarna på grund av den hårda takten. Det nya fiskekvotssystemet leder till en kamp om makt och pengar vilket får konsekvenser både politiskt och för människorelationerna i den lilla staden. Den isländska serien är inspirerad av verkliga händelser.

Med vem ska du se Blackport?

Bänka dig med din äkta hälft i tevesoffan. Bonus om hen är Islands-intresserad.

Rekommenderat tilltugg till serien: Varför inte bänka sig med lite take away-sushi framför serien en fredag kväll?

Läs mera: TV-recension: Pengar, makt och mygel i fiskeribranschen – TV-serien Blackport skildrar Islands snabba omvandling från fiskerination till finanscentrum

Titta nu eller lägg till som favorit.

Programmet är inte längre tillgängligt

Jorden runt på 80 dagar

I den moderna filmatiseringen av Jules Vernes klassiker slår Phileas Fogg, som lever ett inrutat liv, vad om att han klarar av att resa jorden runt på 80 dagar. Det är en befängd idé som är dömd att misslyckas, eller? Serien går djupare in på huvudrollernas bakgrund än vad boken och filmen gör. Bonus för snygga kulisser, rekvisita och inspelningsplatser.

Med vem ska du se Jorden runt på 80 dagar?

Serien lämpar sig för hela familjen så sätt er i tv-soffan tillsammans.

Rekommenderat tilltugg till serien: Popcorn gillar väl de flesta?

Titta nu eller lägg till som favorit.

Världen runt på 80 dagar.
Bild: Tudor Cucu / Yle

Lyckolandet

Säsong två av den norska serien Lyckolandet (Lykkeland) utspelar sig under åren 1977 till 1980. Anna letar efter arbete i Oslo och Christian grundar ett dykföretag i hjärtat av Stavanger. Toril är på väg uppåt i karriären och Jonathan arbetar som jurist på Phillips Petroleum. Det går snabbt i oljeboomens Norge - men med stora möjligheter följer också många utmaningar.

Med vem ska du se Lyckolandet?

Helst någon som sett första säsongen, men det är inte nödvändigt.

Rekommenderat tilltugg till serien: Kanske kaffe så att hålls du med i oljearbetarnas takt.

Titta nu eller lägg till som favorit.

Se trailern här. - Spela upp på Arenan

Nya dokumentärserier att ha koll på

Good game

Good game är en dokumentärserie i fem avsnitt som handlar om den finlandssvenska gamingvärlden. Det handlar bland annat om hur det är att vara en proffsspelare i CS:GO-laget FBC Turku Enhanced. Möt också den kända streamern Carin ”Cayrine” Bäckman som tampas med social ångest samtidigt som hon har tiotusentals följare på Twitch. Serien handlar också om "Raoul-PES", den finska landslagsspelaren i Pro Evolution Soccer, som ska delta i sitt sista landslagsuppdrag med siktet inställt på att ta Finland hela vägen till EM-slutspelet. Vi får också stifta bekantskap med hobbyspelarna i FC Bullmaga, som har valt att ordna ett eget LAN, men det går inte riktigt som spelarna har tänkt sig.

Med vem ska du se Good game?

Med vem som helst som är en gamer (ditt barn kanske?) eller en som behöver förstå gamingvärlden bättre (din mamma kanske?).

Rekommenderat tilltugg till serien: Energidryck och chips.

Titta nu eller lägg till som favorit.

Se trailern här. - Spela upp på Arenan

Miljörebeller

Den fyrdelade dokumentärserien Miljörebeller (Kapinalliset) handlar om Elokapina och dess nyckelfigurer. Vilka är de och vad är de redo att göra för en bättre framtid? Kaisla försöker kombinera civil olydnad med frivillig vapentjänst. Ada har bestämt sig för att sätta klimatnödläget framför sina studier, och Anton funderar på ansvarsbärandet och hur mycket han orkar. De unga rebellerna stoppar trafiken och sätter sin framtid på spel, gång på gång. Kring manifestationerna svävar hotet om våld, och när man borde agera är de egna leden splittrade. Hur långt är rebellerna beredda att gå för att deras budskap ska nå fram?

Med vem ska du se Miljörebeller?

Någon som behöver förstå den klimatångest som den unga generationen bär på.

Rekommenderat tilltugg till serien: Dippgrönsaker och öl.

Titta nu eller lägg till som favorit.

Kapinalliset
Bild: Yle

De särskilt farliga

I Danmark kan inte en person med intellektuell funktionsnedsättning hamna i fängelse - oavsett vad hen gjort sig skyldig till. Istället blir man placerad och de farligaste personerna kommer till institutionen Kofoedsminde på Lolland. För 15 år sedan fick Kristian Almblad som första journalist komma in där och nu är han tillbaka med dokumentären De särskilt farliga för att se vad som skett med dem han då mötte. Vem är de och hur ser deras liv ut idag?

Med vem ska du se De särskilt farliga?

Klä dig i myskläder, samla dina dokumentärälskande vänner och gör serien till en del av söndagens tv-maraton.

Rekommenderat tilltugg till serien: Chips

Titta nu eller lägg till som favorit.

De särskilt farliga

The Defiant Ones

Grammybelönad hiphop-dokumentärserie om två olika producenter i musikbranschen. Jimmy Iovine började sin karriär som ljudtekniker och blev berömd för att bland annat producera skivor av Bruce Springsteen, Patti Smith, Dire Straits och U2 på USA:s östkust. På andra sidan av kontinenten slog Andre Romelle Young, känd som hiphopartisten Dr. Dre, igenom på 1980-talet med N.W.A., pionjär inom gangstarap. Iovines och Dr. Dres vägar korsades på 1990-talet. Till deras gemensamma fynd hör bland annat Eminem. År 2014 sålde de sitt företag för hörlurar till Apple för tre miljarder dollar.

Med vem ska du se The Defiant Ones?

Försök bonda med din kusin eller pojkvän som lyssnar på modern mumble rap.

Rekommenderat tilltugg till serien: Hamburgare

Titta nu eller lägg till som favorit.

The defiant ones
Bild: NBC Universal / Yle

För dig som gillar Eurovisionen

Eurovisionsyran når höga höjder just nu och strax är det dags för Eurovision Song Contest i Turin. Detta behöver du som är ESC-frälst ha koll på just nu:

Viisukupla - Eurovisionsbubblan

Eurovisionsbubblan har startat och de två första avsnitten finns redan på Yle Arenan. Sista avsnittet publiceras den 9.5.2022. Programmet lyfter fram årets bidrag och uppfyller dessutom publikens låtönskemål. Programledare för det tvåspråkiga programmet är Märta Westerlund och Katri Norrlin, de får sällskap i studion av ESC-kommentatorerna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen.

Varje avsnitt bjuder också på två artister som går igenom årets bidrag med Mikko och Eva. De gästande artisterna får också visa vad de går för då det handlar om ren och skär ESC-kunskap. Gäster är Benjamin, Petra Laiti, Hanna Pakarinen, Paul Elias, BESS och Robin. Det sista avsnittet bjuder på publikens ESC-önskemål som samlats in tidigare.

Titta nu eller lägg till som favorit.

Två kvinnor ser in i kameran och ler. De står i en studio.
Bildtext Programledarna Märta Westerlund och Katri Norrlin.
Bild: Barbro Ahlsted / Yle

Eurovision Song Contest 2022

Efter Eurovisionsbubblan är det dags för världens största musikshow, Eurovision Song Contest, som i år ordnas i Turin i Italien efter att Måneskin vunnit tävlingen i Rotterdam 2021. The Rasmus kämpar om en finalplats för Finland i den andra semifinalen torsdagen 12.5.

Johan Lindroos och Eva Frantz refererar tävlingen på svenska och Mikko Silvennoinen är kommentator på finska.

Här kan du se alla tävlande bidrag på Yle Arenan redan nu.

Med vem ska du se Eurovisionsbubblan och Eurovision Song Contest?

Lönar sig att samla ett gäng roliga människor att se tillsammans med. Då kan ni diskutera bidragen och dela åsikter under programmets gång.

Rekommenderat tilltugg till ESC: Ju mer desto bättre! Samla soffbordet fullt av godis, chips, ostar och kex samt bubblig dricka.