Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Berättelse 7: Önskar att någon sagt att jag duger som jag är

Från 2015
Uppdaterad 19.11.2015 13:25.
Ung hemlös sitter på marken.
Bild: Yle/Lone Widestam

Jag hade precis fyllt 18 år och gjort slut med min pojkvän. I skolan skulle jag gå 8 timmar per dag, skriva slutarbete och läsa till studenten. Samtidigt fäktades jag med att ta reda på vem jag var och vad jag ville göra.

När man är 18 år gammal får man gå på krogen. Om du bor i en studiestad är det billigare på vissa dagar. Till exempel tisdag, onsdag och söndag.

Så jag drack tisdag, onsdag och söndag. Ibland fredagar också, bara för att jag kunde. På krogen fick man nämligen komplimanger om hur fin man är och massa fyllekärlek. Och det var precis det jag behövde då, trodde jag.

I två år drack jag, gick i skola och fäktades med en liten konstig oro i magen. Inget farligt tänkte jag, säkert bara stress över skolan. Men under sommaren åkte jag iväg på festival till Sverige. Efter Kents underbara spelning skulle jag gå tillbaka till campingen själv och plötsligt var det som någon slagit en knytnäve i magen. Jag fick ingen luft, hela världen snurrade och jag fann mig själv hetsgråta under en buske. Det var min första panikattack och jag hade ingen aning om vad som precis hade hänt.

Efteråt så eskalerade allt. Jag grät alltid när jag var full, jag skyllde alla problem på mina vänner och om nätterna vågade jag inte sova för mardrömmarna var så hemska. Efter en tid flyttade jag till en ny stad utan att känna någon alls. Ångesten blev inte bättre och jag gick mest runt i
ett regnmoln kändes det som. Då insåg jag att jag nog har ett problem och borde söka hjälp.

Jag har ännu svårt att umgås i stora folksamlingar. Ibland gråter jag mig till sömns. Jag växlar mellan panikattacker, ångest och depression men nu vet jag i alla fall vad det är. Och om någon vecka ska jag träffa en psykolog för första gången. Men jag önskar att någon hade tagit 18-åriga mig till en läkare och berättat att jag duger som jag är.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

#hurmårdu