Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Chappe – så heter det nya konstmuseet i Ekenäs

Bygget av det nya konstmuseet Chappe i Ekenäs framskrider, april 2022.
Bildtext Bygget framskrider enligt plan, sägs det i pressmeddelandet från Albert de la Chapelles stiftelse.
Bild: Kjell Svenskberg, Olofson Creative Oy Ab

Det nya konstmuseet som öppnar för publiken på svenska dagen, söndagen den 6.11, har fått sitt namn. Chappe härleds av efternamnet på museets skapare, Albert de la Chapelle.

Namnet sägs avspegla Albert de la Chapelle och hans hustru Clara som personer.

“Albert hade en fantastisk torr humor, han var en rolig person, han spridde mycket sarkasmer kring sig, var ironisk men en jättetrevlig person” säger Henrik de la Chapelle som är brorson till Albert de la Chapelle i ett pressmeddelande.

Han är också ordförande för Albert de la Chapelles stiftelse.

Albert de la Chapelle och hans hustru Clara med mjukisdjuren grodan Kermit och grisen Miss Piggy från Muppet show i famnen.
Bildtext Albert och Clara de la Chapelle var båda genuint intresserade av konst. Deras sinne för humor visade sig bland annat i att de också samlade på figurer från bland annat Muppet show, Muminvärlden och Joakim von Anka.
Bild: Albert de la Chapelles hem, arkiv

Konstmuseet kom alltså till på initiativ av medicine doktor och genforskare Albert de la Chapelle med rötter i Tenala. Det uppförs och bekostas av Albert de la Chapelles konststiftelse och doneras sedan till Raseborgs stad.

En datoranimerad bild av det blivande Chappe-konstens hus vid havet, det nya konstmuseet i Ekenäs.
Bildtext Det nya konstmuseet Chappe har planerats av JKMM Arkkitehdit, som vann arkitekturtävlingen som ordnades 2019. Fasaden ska bekläs med mörktonade granbjälkar.
Bild: JKMM Oy

Meningen är att Chappe ska ge en konstupplevelse med glimten i ögat och välkomna också dem som inte är vana konstälskare av nutidskonst.

Chappe – konstens hus kommer att erbjuda modern och nutida konst med tyngdpunkt på konst från Norden och Östersjöområdet.

Chappe är det första museet för modern och nutidskonst som byggs i Finland sedan 2018.

Diskussion om artikeln