Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Renoveringen av Borgå gymnasiums fasad går fortare än beräknat – inga baracker behövs

En bild på två elever från Borgå Gymnasium som tittar mot kameran. De står utanför Borgå Gymnasium.
Bildtext Albert Nordman och Lucas Stjernberg går på första klassen i Borgå gymnasium och har märkt att det ibland är svårt att andas och koncentrera sig i klassrummen.
Bild: Johan Nybäck / Yle

Elever och lärare vid Borgå gymnasium har lidit av dålig luft inne i skolhuset eftersom luftkonditioneringen stängts av. Orsaken är att fasadrenoveringen gått framåt snabbare än beräknat, svarar stadens lokalitetsledning.

Renoveringen av Borgå gymnasiums fasad har fått kritik i tidningen Östnyland. Rektor Monica Johansson klagar på att det är dålig luft och och för varmt inne under den inplastade delen av huset.

På gymnasiets skolgård möter vi studerande som sökt sig utomhus för att jobba just eftersom luften tagit slut inne i den gamla skolbyggnaden från 1850.

– Vi måste byta klassrum ganska ofta om det är dålig luft. Ibland har vi till och med bytt till en annan byggnad eftersom man inte kan jobba där, säger Ronja Berntzen som går första året i Borgå gymnasium.

– Det har varit svårt att koncentrera sig då man får huvudvärk av luften och det går inte att andas ordentligt, beskriver Albert Nordman situationen.

Skolelever tittar mot vänster på Borgå Gymnasiums gård.
Bildtext Eva Lind och Alina Karlsson säger att det varit mycket ljud och mörkt i klassrummen under renoveringen.
Bild: Johan Nybäck / Yle

Gymnasiet hade blivit lovade baracker dit man kunde flytta en del av undervisningen under renoveringen, men de syns inte till.

Eleverna vi pratar med säger ändå unisont nej tack till baracker. De har redan gått tillräckligt många år i barackskola.

– Jag tycker inte alls om baracker, hoppas vi inte behöver flytta in i dem, säger Veera Kankainen.

– Skolan är ju helt fin på insidan. Det är bättre än tråkiga baracker, säger Albert Nordman.

En bild på två elever från Borgå Gymnasium som tittar mot kameran. De står utanför Borgå Gymnasium.
Bildtext Ronja Berntzen och Veera Kankainen har erfarenhet av barackskola från årskurs åtta och nio och de skulle helst slippa det igen.
Bild: Johan Nybäck / Yle

Staden svarar på kritiken

Vilken är då orsaken till den dåliga luften och avsaknaden av baracker?

– Renoveringen går bättre än förväntat och jobbet fortskrider i snabbare takt än planerat, svarar projektchef Tommi Mikkeli vid Borgå stads lokalitetsledning.

Renoveringen görs i etapper, och planen var också att stänga av luftkonditioneringen i etapper. Men eftersom jobbet gått framåt med sådan fart så är just nu mera av luftkonditioneringen avstängd än planerat.

Den kan inte surra på som vanligt, för i så fall skulle den bara dra in dammet som just nu lossar från fasaden medan den bearbetas.

Borgå Gymnasiums ingång intäckt av byggställningar och plast.
Bildtext Byggställningar och presenningar täcker nästan hela skolan just nu.
Bild: Johan Nybäck / Yle

Mikkeli är medveten om problemet och har bett entreprenören att fixa saken. Lösningen är att tillfälligt bygga om luftintaget så att det ligger på utsidan av presenningarna som täcker byggställningarna.

– Jag vågar inte säga när det sker, men det är på gång. Det är inte ett så stort ingrepp som behövs, säger han.

Från början var det meningen att det skulle komma skolbaracker till gården under arbetets gång. På grund av leveransproblem hos företaget som staden hyr barackerna av har de inte kommit fram.

Det ledde till förändrade planer och tanken var att barackerna skulle levereras till hösten. Under hösten är alla tre årskurser på plats i skolhuset och alla rum behövs.

En gatuskylt sitter fast på Borgå Gymnasiums vägg, på skylten står "Lukiokatu"
Bildtext Fasaden är i ett bedrövligt skick.
Bild: Johan Nybäck / Yle

Men eftersom jobbet löper på i så bra takt och Tommi Mikkeli är övertygad om att det endast är lättare jobb som målning av fasaden kvar då höstterminen startar, så har staden beslutat att gymnasiet inte alls behöver barackerna.

– Alla jobb som orsakar hårda ljud borde vara färdiga vid det skedet. Det kommer att handla om att måla fasaden och fixa fönsterkarmar under hösten, säger Mikkeli.

Jobbet med fönsterkarmarna kräver att byggarbetarna också har tillgång till insidan av byggnaden, men Mikkeli tror att det ska gå att få skolans och arbetarnas tidtabeller att gå ihop.

En grupp skolelever går in genom dörrarna till Borgå Gymnasium.
Bildtext En del av lektionerna har flyttats till matsalsbyggnaden där inneluften är bättre.
Bild: Johan Nybäck / Yle

Enligt den ursprungliga tidtabellen ska jobbet vara färdigt i månadsskiftet februari-mars 2023, men de nya beräkningarna tyder på att projektet är klappat och klart innan det blir ordentliga minusgrader i höst.

– Med tanke på att det handlar om en så kort tid under hösten så känns det onödigt att bygga upp barackerna, de är ändå relativt dyra.

En av orsakerna till att projektet gått så snabbt framåt är att rappningen på fasaden inte varit i så dåligt skick som man först befarat. Den kan förstås ännu visa sig vara i sämre skick på andra delar av väggarna.

– Vi är väldigt nöjda med entreprenören och bygget, det går smidigt framåt, säger Tommi Mikkeli.

Rektor Monica Johansson var på semester och ville inte kommentera renoveringen för Yle Östnyland.

Diskussion om artikeln