Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

EIF svängde och vann med en man färre på plan - PEPO tappade matchen i fotbollsettan i andra halvleken

Uppdaterad 23.04.2022 21:07.
Valdrin Rashica med bollen i fötterna.
Bildtext Valdrin Rashica gjorde segermålet för EIF i andra halvleken.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Säsongens andra match i herrarnas fotbollsetta på Centrumplan i Ekenäs bjöd på dramatik och en kämpaseger för hemmalaget EIF. Serienykomlingen PEPO från Villmanstrand tappade ledningen och matchen trots numerärt överläge i en timme.

Matchen slutade 2 – 1 (0-1).

EIF inledde matchen rätt bra och var det bollhållande och dominerande laget på plan i en halv timmes tid. Hemmalagets otursgubbe, mittbacken Oliver Pettersson, stoppade då ett skott med handen innanför straffområdet med varning och straffspark som följd.

Gästernas Irfan Sadik sköt bollen bergsäkert i mål. EIF:s målvakt Mehdi El Moutacim chansade fel då han dök till höger, Sadik placerade bollen till vänster om EIF-keepern.

Ett par minuter senare drog Pettersson omkull samme Sadik på mittplan med en varning som följd. Eftersom det var Petterssons andra gula kort i matchen fick han lämna planen.

EIF fortsatte alltså med en man färre på plan, men lyckades ändå få kontroll över spelsituationerna.

I andra halvleken var EIF det bättre laget och skapade också en del halvchanser. Drygt tio minuter in i halvleken slog Simon Lindholm en perfekt passning i djupled. Adam Larsson tog vara på chansen och sköt snyggt bollen i nätmaskorna.

EIF visade kämpaglöd

Drygt fem minuter senare var det backen Yassin Daoussis tur att visa prov på fin sparkteknik. Han slog en lång boll från egna planhalvan till Adam Larsson som skarvade bollen vidare till Valdrin Rashica. Rashica sköt i sin tur bollen förbi Craig Hill i PEPO-målet.

Efter ledningsmålet fortsatte EIF dominera, men gästerna fick efter hand lite bättre grepp om spelet. Under matchens sista kvart var det PEPO som pressade, men EIF försvarade disciplinerat med stort hjärta.

– Jag vill tacka spelarna för den kämpaglöd de visade i den här matchen, säger EIF-tränaren Mikko Manninen.

Två spelare fajtas om bollen.
Bildtext Adam Larsson gjorde säsongens andra mål i matchen mot PEPO. Här är Larsson steget före PEPO:s mittback Topi Pasi.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Hans kollega i PEPO, Janne Muhli, var väldigt besviken efter matchen.

– Vi spelade bra och höll vårt planerade spelsystem bra i första halvleken, medan andra halvleken var riktigt dålig av oss. EIF har ett bra lag och vi borde inte ha släppt in dem i matchen på det här viset, säger Muhli.

PEPO:s lagkapten Samu Suoraniemi var nöjd med lagets första halvlek, men inte med den andra. Suoraniemi spelade för EIF säsongen 2015 och säger att det var kul att återvända till Ekenäs.

– En del bekanta ansikten finns kvar och laget har ändrat till stora delar. Gräset på spelplanen är nytt och klubbhuset är fint, säger Suoraniemi.

Lindholm duktig från start

En av de duktigaste spelarna i hemmalaget var Simon Lindholm som nu fick börja från start.

– Det är klart att det är roligare att få börja från start och visst visade vi fin kämpaglöd i dagens match.

Lindholm spelade speluppläggare i mitten på mittfältet och det är i den rollen han trivs bäst.

EIF:s Mehdi El Moutacim och Simon Lindholm kommenterar segermatchen mot PEPO

5:03

EIF:s lagkapten och målvakt Mehdi El Moutacim fick jobba hårt i paus i omklädningsrummet för att höja spelhumöret hos lagkamraterna som deppade.

– Som lagkapten är det min uppgift att peppa de andra spelarna. Vii gjorde en strong andra halvlek i dag, säger El Moutacim.

På valborgsmässoafton spelar EIF en bortamatch mot Gnistan.

– Det blir en tuff match, men vi tar med oss vår kämpaglöd från dagens match, säger Lindholm.

Hitta mittbackar

EIF-tränaren Mikko Manninens trolleriförmåga testas inför Gnistanmatchen eftersom tre av lagets fyra mittbackar för tillfället är ur spel. Bruno Miguel och Oliver Pettersson är avstängda och William Lindqvist är, åtminstone tillsvidare, skadad.

Yassin Daoussi agerade mittback mot PEPO efter att Pettersson blev utvisad.

– Han gjorde det riktigt bra, säger Manninen och konstaterar att arbetet med att hitta en mittback för följande match börjar genast under lördagskvällen.

Förutom Lindholm och Daoussi gjorde Oskari Sallinen, Adam Larsson och segermålsskytten Valdrin Rashica en riktigt bra match för EIF. I slutminuterna byttes också mittfältsgiganten Xhevdet Gela in och han är definitivt en viktig kugge i Manninens spelarpussel.

I PEPO spelade wingbacken Jeannot Esua piggt. Mittbacken Topi Pasi, i fjol i Joensuulaget JIPPO, gjorde också en bra match. Framåt är Irfan Sadik en väldigt irriterande spelare för motståndarna.

Matti Roth dömde riktigt bra. Matchen sågs av 475 personer. Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats. Serietabellen finns på Yles text-tv sidan 244.

PEPO som inlett sin första säsong i herrettan med två bortaförluster spelar sin första hemmamatch på fredag (29.4). Matchen går mot FF Jaro från Jakobstad.

Resultat, Herrettan

EIF – PEPO 2 – 1 (0 – 1)

32 min Irfan Sadik 0-1 (str), 56 min Adam Larsson 1-1, 62 min Valdrin Rashica 2-1

Publik: 475

TPS – JäPS 3 – 0 (1 – 0)

37 min Simo Roiha 1-0, 50 min Roiha 2-0 (str), 52 min Roiha 3-0

Publik: 438

KPV – Gnistan 0 – 2 (0 – 2)

16 min Vilela Maria Lago 0-1, 21 min Luquinhas 0-2

Publik: 760

Diskussion om artikeln