Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu startar ny e-rådgivning för den som oroar sig över sitt spelande eller sin internetanvändning – den första på svenska

Kvinna med mörkt hår och glasögon.
Bildtext Annukka Såltin är sakkunnig på Sovatek-stiftelsen och ansvarar för den svenskspråkiga rådgivningen.
Bild: Malin Wikstrom / Yle

Nu finns hjälp på svenska för den som har problem med digitalt spelande, spel om pengar eller överdriven nätanvändning. Pelitukis nya tjänst är också öppen för oroade familjemedlemmar och närstående.

Två gånger i veckan, varannan vecka, är det från och med nu möjligt att via mötestjänsten Teams delta i Pelitukis e-rådgivning om spelproblem och överdriven internetanvändning.

Annukka Såltin är sakkunnig i digitalt spelande, sociala medier och spel om pengar, och hon poängterar att det är viktigt att den här tjänsten också finns på svenska.

– Jag tycker att det är jättespännande, speciellt därför att det inte har funnits en liknande rådgivning på svenska i Finland. Det är viktigt att kunna erbjuda den och den gör det möjligt att logga in oberoende av var man bor.

Det är möjligt att delta anonymt, och deltagarna kan antingen delta bara genom att lyssna eller delta i diskussionen genom att chatta eller diskutera. Det är också möjligt att skicka in frågor på förhand.

– Det är fråga om lågtröskelverksamhet och det behövs ingen förhandsanmälan. Man kan delta så länge som man själv tycker att man behöver, säger Annukka Såltin.

Ger möjlighet till kamratstöd

Det kan handla om att man spelar för mycket eller för aktivt, att vardagshanteringen inte fungerar, man orkar kanske inte stiga upp och gå till skolan eller jobbet på grund av spelandet eller internetanvändningen. Det kan också bli konflikter om spelandet med närstående. Har man ett problematiskt spelande om pengar kan man få ekonomiska problem. Men det kan också handla om att man inte kan gå på toaletten utan sin telefon – både mindre och större problem alltså.

– Via rådgivningen får deltagarna tips och råd, och också kamratstöd där de kan prata ut om sin situation, och evaluera om det här är stora problem eller inte, säger Såltin.

Målgruppen är största delen unga vuxna och vuxna.

– Det kan vara föräldrar, sambon, kolleger eller den som själv märker att spelandet har tagit över. Det kan vara vem som helst som behöver stöd och hjälp i de här frågorna.

Det är Sovatek-stiftelsen som upprätthåller Pelitukis rådgivning, tillsammans med Kirkkopalvelu och Kuopion kriisikeskus.