Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Succéhelg på Imola för Bottas: Blev femma och jagade Russell – Mercedes stallchef bad om ursäkt efter Hamiltons flopp: "Hemskt lopp"

Valtteri Bottas pratar med stallpersonal.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Valtteri Bottas var ett utropstecken på Imola. Finländaren imponerar och gjorde exakt det han pratade om: körde in bland de fem bästa. "Jag njuter väldigt mycket nu", säger Bottas till Viaplay.

"Sex varv kvar att köra, ta honom."

Direktiven till Valtteri Bottas kunde inte vara tydligare – och knappast heller ett så mycket skönare besked för hela finländarens stall Alfa Romeo. Bottas har lyft hela organisationen i inledningen av säsongen, och på Imola kom säsongens bästa resultat.

Det blev ingen omkörning av George Russell och Bottas slutade femma, men helgen i Italien blev en succé. Sjua i lördagens sprint och femma i dagens GP är starka placeringar för det bottentippade stallet.

– Jag kom aldrig tillräckligt nära för att kunna köra om. Däcken började också ha gjort sitt. Men det är skönt att känna att farten finns där, säger Bottas till Viaplay.

Tappade i depån

Och Bottas lyckades med exakt det han sa efter gårdagens sprint: köra in bland de fem främsta.

I tre av fyra tävlingar den här säsongen har Bottas kört in bland de åtta främsta.

– Jag njuter väldigt mycket av att köra nu. Det är en rätt stor skillnad jämfört med hur det har varit de senaste åren, säger Bottas.

Han klarade sig undan en kollision i starten med nöd och näppe.

– Som tur verkar vi ha byggt en stark bil. Däremot tappade jag onödigt mycket tid i depån

"Ber om ursäkt"

I täten var det aldrig något snack om saken. Max Verstappen och Red Bull spände musklerna – samtidigt som dagen blev en mardröm för hemmastallet Ferrari.

Först avbröt Carlos Sainz omgående i första kurvan, sedan stod VM-ledaren Charles Leclerc för en jättemiss i slutskedet.

Leclerc tappade kontrollen, snurrade runt och kanade in i sargen. Bilen fick skador och Leclerc tappade massor av tid och placeringar då han tvingades in i depån.

"Jag kan bara be om ursäkt. Sorry", sa Leclerc i radiotrafiken efter målgången.

– Det var ingen otur. Jag gjorde en stor miss och jag tar ansvaret för det. Jag försökte gå för andraplatsen, säger han till Viaplay.

Charles Leclerc dricker vatten.
Bildtext Inga muntra miner hos Charles Leclerc.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Samtidigt som Verstappen gjorde segerintervjuer kablades det ut bilder på en väldigt besviken Leclerc. Han skakade på huvudet efter en tung söndag.

– Det viktiga var att hantera de svåra förhållandena och inte göra misstag, konstaterar Verstappen för att ytterligare ringa in Leclercs miss.

Dominerade hela helgen

För Red Bulls del var det här ett bevis på att bilen är ruskigt snabb. Verstappen var snabbast i kvalet, vann gårdagens sprint och var helt överlägsen i dagens lopp.

– Det är inte lätt att vara så dominant, men vi kändes heta direkt. Vi gjorde allt bra och förtjänade dubbelsegern.

Loppet präglades delvis av våta förhållanden och det tog ungefär tjugo varv innan förarna gick över till torrdäck. Oavsett förhållanden var det Red Bull som dominerade.

– Vi har inte haft en så enkel start på säsongen, men det här var ett väldigt bra resultat för stallet, säger tvåan Sergio Perez.

Mercedes: "Hemskt lopp"

Dessutom kom bilder som knappast någon hade kunnat förutse mitt under loppet.

Fjolårets två titelrivaler Verstappen och Lewis Hamilton kör i olika klasser just nu. Hamiltons Mercedes är långsam och han blev varvad av Verstappen.

Direkt efter målgången hände också något rätt ovanligt. Stallchefen Toto Wolff tog kontakt med Hamilton (13:e i dag) och bad om ursäkt för att Hamilton inte har ett bättre material för tillfället.

Vi är inte tillräckligt bra för att kämpa om VM-titeln

― Toto Wolff

"Jag vet om att bilen inte var konkurrenskraftig. Ett hemskt lopp", sa Wolff och mer sanningsenlig kunde knappast beskrivningen av helgen bli för Mercedes.

Frågan är vad Mercedes hinner koka ihop fram till nästa lopp om två veckor. Då körs den allra första formel 1-tävlingen i Miami.

– Vi är inte tillräckligt bra för att kämpa om VM-titeln och måste få ordning på bilen. Vi måste komma underfund med bilen, säger Wolff till Sky Sports.

Formel 1

Emilia-Romagnas GP, Imola:

1. Max Verstappen, Red Bull
2. Sergio Perez, Red Bull
3. Lando Norris, McLaren
4. George Russell, Mercedes
5. Valtteri Bottas, Alfa Romeo
6. Charles Leclerc, Ferrari
7. Yuki Tsunoda, Alpha Tauri
8. Sebastian Vettel, Aston Martin
9. Kevin Magnussen, Haas
10. Lance Stroll, Aston Martin
11. Alexander Albon, Williams
12. Pierre Gasly, Alpha Tauri
13. Lewis Hamilton, Mercedes
14. Esteban Ocon, Alpine
15. Guanyu Zhou, Alfa Romeo
16. Nicholas Latifi, Williams
17. Mick Schumacher, Haas
18. Daniel Ricciardo, McLaren

Carlos Sainz (Ferrari) och Fernando Alonso (Alpine) avbröt.

Diskussion om artikeln