Hoppa till huvudinnehåll

Sport

F1-experten om Bottas nya liv utan tvångströja och Mercedes moraliska nederlag: "Varför säger han så när alla tv-tittare hör det?"

Valtteri Bottas ser nöjd ut.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Valtteri Bottas är som pånyttfödd, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens. "På en tiogradig skala får han en nia för säsongsinledningen", säger han efter finländarens succé på Imola.

Snacka om att Valtteri Bottas och Mercedes har gått åt skilda håll efter förra säsongen. Mercedes är i stora problem, Bottas imponerar i Alfa Romeo.

Efter finländarens femteplats ger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens honom höga betyg.

– På en tiogradig skala får han en nia för säsongsinledningen. Bottas har fått en omstart av karriären med ny motivation i ett stall som ingen hade räknat med.

I Viaplays intervju efter loppet på Imola konstaterade Bottas att han verkligen kan njuta av formel 1-livet just nu. Bilen håller en tävlingsfart som ger honom möjligheten att köra om poängen varje söndag.

– Många förare är nog överraskade att det är en ny Bottas som de möter. Han lämnade allt negativt och tvångströjan i Mercedes och kör aggressivt. Och till alla kritiker som pratade om att han inte kan köra om: Vad har han gjort hittills i år?

Pekar ut skillnaden mellan Russell och Hamilton

I omgångar har Bottas fått beröm från sin stallchef för att han bidrar med både kunskap och god stämning i depån. Nu levererar han dessutom viktiga poäng i en lättviktare till F1-bil, som af Petersens kallar Alfa Romeon.

– Han har axlat ansvaret på ett positivt sätt. Han är inne på sin andra karriär och om bilen håller kommer det bara att gå bättre. Chanserna för att Bottas plockar poäng bland de sex–sju främsta är mycket höga.

Lewis Hamilton kliver ner i bilen.
Bildtext Lewis Hamilton ger upp kampen om VM-titeln.
Bild: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Bottas gamla stall Mercedes har det däremot riktigt jobbigt. Och då framför allt Lewis Hamilton. Hans stallkamrat George Russell blev fyra, Hamilton blev 13:e.

– Skillnaden är att Russell är van vid att köra med en dålig bil från tiden i Williams. Hamilton är bortskämd efter alla år i Mercedes. Han kan hittills inte kontrollera den dåliga bilen.

Efter loppet var det nattsvart för Hamilton.

– Jag är ute ur mästerskapsdiskussionen. Ingen fråga om saken, säger britten.

Jag är ute ur mästerskapsdiskussionen. Ingen fråga om saken

Framför hela F1-världen medgav stallchefen Toto Wolff dessutom att bilen är för dålig. Ett anmärkningsvärt agerande, tycker af Petersens.

– Det känns faktiskt som ett moraliskt nederlag. Varför säger han så när alla tv-tittare hör det? Jag är förvånad över att han inte väntar till enskilda samtal.

– Man får inte räkna bort Mercedes, men budgettaket gör att eventuella uppdateringar slukar pengar. Mercedes lär få vänja sig ett läge där de vänder på slantarna. Vad ska man göra och när gör man uppdateringar?

"Pinsamt för Ferrari"

Hamilton fick dessutom uppleva att bli varvad av fjolårets rival Max Verstappen. Nederländaren var helt dominant på Imola.

– Man kan stapla de positiva orden ovanpå varandra. Han utklassade alla andra.

Säsongsupptakten har visat att titelduellen går mellan Red Bull och Ferrari i år. Helgens lopp blev dock ett magplask för Ferrari. På söndagen avbröt Carlos Sainz, VM-ledaren Charles Leclerc körde av banan på slutet och tappade placeringar.

– Ett pinsamt lopp för Ferrari. Allt gick snett. Leclerc tog i för mycket och tappade kontrollen. Det var ingen bra dag för Ferrari.

Uppryckning om två veckor? Då väntar tidernas första F1-lopp i Miami.