Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron tog en klar seger i ett splittrat Frankrike

Från 2022
Emmanuel Macron och hans fru Brigitte Macron framför sina anhängare med Eiffeltornet i bakgrunden.
Bildtext Emmanuel Macron – här tillsammans med hustrun Brigitte Macron - tackade sina anhängare efter segern i söndagens presidentval.
Bild: Yoan Valat / EPA

Det blev ingen nagelbitare. När vallokalerna stängde på söndagskvällen och de första prognoserna publicerades stod det klart att Emmanuel Macron hade gjort det som inte har hänt i Frankrike på 20 år: Han var återvald som president.

De första prognoserna gav nämligen Macron en bred marginal till motkandidaten, ytterhögerns Marine Le Pen: Den sittande presidenten förutspåddes få 58,2 procent av rösterna, medan Le Pens andel var 41,8 procent.

I takt med att rösträkningen fortskred under natten till måndagen justerades siffrorna något till Macrons fördel. Slutligen landade resultatet på 58,5 procent av Rösterna till Macron och 41,5 procent till Le Pen.

Så fort vallokalerna stängde och prognoserna publicerades erkände också Marine Le Pen att president Emmanuel Macron blivit återvald. I ett kort telefonsamtal till Macron konstaterade hon att han vunnit.

Marine Le Pen står och talar framför ett podium.
Bildtext Marine Le Pen talade i tv när valresultatet hade klarnat.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Men det var ingen förkrossad kvinna som talade i tv på söndagskvällen:

– De tankar vi representerar har nått nya höjder. Det här resultatet representerar i sig en strålande seger, sa Le Pen till sina anhängare.

Det är ingen överdrift. Macron har nämligen gått kräftgång med besked när man jämför med siffrorna i valet 2017. Då som nu stod valet i andra omgången mellan Macron och Le Pen, men då vann Macron med 66,1 procent av rösterna mot 33,9 procent för Le Pen.

Le Pen riktar nu blickarna mot juni, då Frankrike går till parlamentsval.

"Inte för mig, utan mot ytterhögern"

Om Le Pen uttalade sig genast i början av kvällen så fick man vänta betydligt längre innan presidenten tog till orda. Först närmare klockan 23 finsk tid steg Emmanuel Macron fram inför ett hav av jublande anhängare.

– Tack! Tack, mina vänner, började han sitt tal till valvakan på Marsfältet, det stora öppna parkområdet intill Eiffeltornet.

Men Macron visade att han också är medveten om att alla inte är nöjda i dagens Frankrike.

– Jag vet att många av mina landsmän röstade på mig – inte för att de stöder mina idéer, utan för att blockera dem som kommer från extremhögern, sa Macron.

– Vi har mycket att göra och kriget i Ukraina påminner oss om att vi lever i tragiska tider och att det gäller för Frankrike att göra sin röst hörd, sa han, medan hundratals anhängare viftade med franska och EU-flaggor till takten av Daft Punk-låten "One More Time".

Splittrat hemma

En karta över hur rösterna fördelades mellan Macron och Le Pen i andra omgången av franska presidentvalet i tidningen Le Mondes resultattjänst visar att Frankrike är ett splittrat land.

Macron försäkrade att han vill vara allas president, men redan på söndagskvällen kom det rapporter om oroligheter. I Paris ska polisen ha använt tårgas mot demonstranter som var missnöjda med valresultatet.

– Valurnorna har sagt sitt. Le Pen är besegrad. Frankrike har tydligt vägrat ge sin framtid i hennes händer, kommenterade vänsterns Jean-Luc Melenchon, som kom trea i presidentvalets första omgång.

Men imponerad var Melenchon inte:

– Macron överlever i ett hav av nedlagda, blanka och ogiltiga röster, fortsatte han.

Emmanuel Macron tackar sina anhängare i Champ de Mars-parken i Paris.
Bildtext Macron under söndagskvällens segertal.
Bild: Guillaume Horcajuelo / EPA

Populärt i Europa

I det övriga Europa välkomnades Macrons seger.

I ett twittermeddelande sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att hon ser fram emot att fortsätta sitt goda samarbete med Macron.

– Tillsammans för vi Frankrike och Europa framåt, sa hon.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ringde upp Macron och gratulerade honom. Hans kansli konstaterade efteråt att de två ledarna under samtalet bekräftade att de kommer att fortsätta det nära och förtroliga samarbetet mellan Frankrike och Tyskland, "inte minst i fråga om de nuvarande utmaningar, som Rysslands anfallskrig i Ukraina".

Niinistö gratulerade Macron

Även president Sauli Niinistö gratulerade på söndagskvällen Emmanuel Macron till att han blivit återvald.

I ett twittermeddelande konstaterade president Niinistö att relationerna mellan Finland och Frankrike är utmärkta.

"Jag är övertygad om att vårt bilaterala, europeiska och internationella samarbete kommer att fortsätta att fördjupas under de kommande åren", fortsatte Niinistö.

Källor: AFP, Reuters, Le Monde