Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett nytt grönt parti vann parlamentsvalet i Slovenien: "Ett val emot att Slovenien går samma väg som Ungern"

Från 2022
Affärsmannen Robert Golob blir Sloveniens nya premiärminister.
Bildtext Den 55-årige affärsmannen Robert Golob blir Sloveniens nya premiärminister efter söndagens valseger.
Bild: Andrej Tarfila/Shutterstock/All Over Press

Sloveniens konservativa premiärminister Janez Janša förlorade söndagens parlamentsval mot den politiskt oerfarne affärsmannen Robert Golobs gröna parti, Frihetsrörelsen, som grundades så sent som i januari.

Robert Golobs parti Frihetsrörelsen har fått 34,5 procent av rösterna mot 23,6 procent för Janšas högerpopulistiska Slovenska demokratiska parti SDS. SDS har styrt Slovenien sedan år 2020 och Janša själv har varit premiärminister i tre omgångar.

Utmanaren Robert Golob var chef för ett statligt elbolag då han i januari tog över ett litet, grönt parti och döpte om det till Frihetsrörelsen.

Golob anklagade Janša för att driva Slovenien i en mer auktoritär rikting genom att sätta rättsväsendet och massmedier under hårt tryck.

– Vårt mål har nåtts, en seger som gör det möjligt att ta vårt land tillbaka till friheten, konstaterade Golob inför jublande anhängare på söndag kväll.

– Folk ville ha förändring och har uttryckt sitt förtroende för oss som de enda som kan få ändring till stånd.

Återställer demokratin

Den 55-årige Golob lovar att återställa en normal demokrati, efter att Janša enligt honom, undergrävde demokratin i åratal.

Forskaren och analytikern Miha Kovac anser att det var medborgarsamhället samt unga väljare som aktiverades och som fällde utslaget.

Det bekräftas av valdeltagandet som var ovanligt högt denna gång; omkring 70 procent, jämfört med bara 52 procent i det föregående parlamentsvalet år 2018.

– Det här var ett val mot Janša och emot att Slovenien går samma väg som Ungern. Ett val mot ett illiberalt Slovenien där regeringen tar över televisionen och rättsväsendet, säger Miha Kovac.

Det finns ändå orsak att oroa sig enligt Kovac, eftersom GS och partiledaren Robert Golob är så oerfarna politiskt.

Många slovener antar att Golob kommer att samarbeta med de mer erfarna Socialdemokraterna som fick 6,7 procent av rösterna.

– Det är som ett företag som plötsligt växer. Partiet har ingen infrastruktur, ingen kunskap och inga människor som vet hur man skall samarbeta i ett parlamentariskt system, säger Kovac om partiet som inte hade en enda parlamentsledamot före valet.

Kamp mellan liberalt och illiberalt

Premiärminister Janez Janša gick därför till valet med löften om fortsatt stabilitet, men det har inte tillfredsställt väljare.

Tidningskolumnisten Uros Esih säger att valet var en vattendelare mellan liberala och illiberala krafter i EU-landet Slovenien som har drygt två miljoner invånare.

Den 21 åriga studenten Sara Rigler håller med.

– Jag hoppas att läget förändras för det är uppenbart att folk inte var nöjda med regeringen och hur den styrde.

Källor: AFP, Reuters