Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Matti Vanhanen i ESS: Åland borde ta initiativ till att finländska soldater placeras där

Uppdaterad 25.04.2022 13:03.
Matti Vanhanen.
Bildtext Matti Vanhanen föreslår trupper på Åland.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Riksdagens talman Matti Vanhanen vill se finländska soldater på Åland och hoppas att landskapet självt skulle ta initiativ i frågan, skriver Etelä-Suomen Sanomat ESS.

Vanhanen talade vid ett publikevenemang som Centern ordnat i Lahtis på söndagen.

Ur totalförsvarets synvinkel vore det bäst om det fanns stationära trupper på Åland eftersom Finland ändå för förpliktigat att beskydda Åland, sa Vanhanen.

Han intygar att han inte är ute efter att ändra på Ålands särställning men hoppas på aktivitet från åländsk sida.

– Initiativet bör komma från Åland självt. Landskapets självstyrelse fyller 100 år och jag är själv på väg dit i juni på besök. Kanske lägger ålänningarna fram ett förslag då?

Vanhanen konstaterade också att Ålands ställning som demilitariserad zon inte förhindrar ett finländskt Natomedlemskap.

Lyssna på diskussion om Ålands demilitariserade status här:

Li Andersson: Ålänningarna har rätt att bestämma själva

Det är inte den första gången som frågan lyfts upp. Rörelse Nus Harri Harkimo uttalade sig om Ålands särställning under riksdagens diskussion om det säkerhetspolitiska läget förra veckan. Då efterlyste han efterlyste en mer öppen diskussion om att häva avtalet om Ålands demilitarisering.

Utbildningsminister Li Andersson (VF) kommenterar uttalandet för Svenska Yle i Åbo på måndagen, innan Vanhanens uttalande blivit känt. Hon tycker inte att frågan är aktuell.

– Det här är en fråga som gäller ålänningarna själva. Det är riksdagens ansvar att lyssna på vad de vill och respektera deras åsikt och självstyre.

Det är inte bra om det skapas en bild av att riksdagen för diskussioner om Ålands självstyre utan att rådfråga dem, säger hon.

Artikeln uppdaterades 25.2.2022 klockan 12.58 med Li Anderssons kommentarer.