Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabaserade Citec köps upp av globalt teknologiföretag – vd Johan Westermarck gläds över affären

Närbild på grå kontorsbyggnad, företaget Citecs logotyp på husfasaden.
Bildtext Citec har 1200 anställda och huvudkontoret ligger i Vasa. Nu köps företaget upp av indiska Cyient.
Bild: Anna Wikman / Yle

En av de största oberoende aktörerna inom anläggningsplanering i världen uppstår då globala företaget Cyient förvärvar Vasabaserade Citec. Redan i maj slutförs affären.

Cyient är ett ledande globalt företag inom teknologilösningar med mer än 14 000 medarbetare i 19 länder. Genom att förvärva Citec vill företaget skaffa expertis inom anläggnings- och produktplanering, stärka sin fokus på ren energi och samtidigt stärka sin närvaro i Europa och i Norden, skriver man i ett pressmeddelande.

Sentica Partners, som är majoritetsägare i Citec, säljer tillsammans med samtliga övriga aktieägare 100 procent av sina aktier till Cyient. Förvärvet är undertecknat och planeras att slutföras den 10 maj, uppger man i pressmeddelandet.

Citec fortsätter använda sitt eget varumärke

Företagen ser förvärvet som ett partnerskap som kommer att ge kunderna en betydligt mer omfattande uppsättning tjänster, inom allt från anläggnings- och produktutveckling, digitala lösningar, konsultering och teknikinformation. Defacto uppstår en av de största oberoende aktörerna inom anläggningsplanering globalt.

– Jag är mycket glad över att Citec nu inleder ett partnerskap med Cyient. Den gemensamma resan börjar idag och vi är glada över att steg för steg bygga en stark framtid tillsammans. Cyients internationella organisation möjliggör nya erbjudanden till våra kunder, såväl som helt nya karriär- och projektmöjligheter för våra anställda, säger Citecs vd Johan Westermarck enligt pressmeddelandet.

johan westermark i halvprofil. han bär en blå kavaj och en ljusblå skjorta.
Bildtext Johan Westermarck, vd för Citec, skriver i ett pressmeddelande att han är mycket glad över att Citec nu inleder ett partnerskap med Cyient.
Bild: Pressbild/Citec

Integrationen mellan Citec och Cyient ska ske gradvis och kommer att planeras och genomföras i nära samarbete mellan bolagen. Citec kommer att fortsätta använda sitt eget varumärke tills vidare.

Indisk man klädd i kostym står med armarna i kors och ler mot kameran,
Bildtext Krishna Bodanapu är vd och koncernchef för Cyient, ett ledande globalt företag inom teknologilösningar.
Bild: Cyient

– Citecs starka varumärke och duktiga personal kommer att vara en integrerad del av Cyient som ytterligare accelererar vår framtida tillväxt, säger Cyients vd och koncernchef Krishna Bodanapu enligt pressmeddelandet.