Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åländska lantrådet: "Jag kan inte se en situation där demilitariseringen skulle omprövas"

Från 2022
Uppdaterad 06.05.2022 17:01.
Veronica Thörnroos framför Ålands flagga
Bildtext Inte aktuellt med militärstyrkor på Åland, intygar lantrådet Veronica Thörnroos.
Bild: Bengt Östling / Yle

Frågan om militära trupper på Åland blev aktuell efter att riksdagens talman Matti Vanhanen gett sin syn på Ålands demilitariserade status vid ett evenemang i Lahtis i går.

Enligt Etelä-Suomen Sanomat hoppades talman Vanhanen att Åland själv skulle ta initiativ till att placera trupper på Åland – en formulering som Vanhanen själv senare tonade ner i en intervju för Yle.

På Åland kommer lantrådet Veronica Thörnroos med raka besked till Svenska Yle:

– Riksdagens talman Matti Vanhanen föreslår inte trupper på Åland – det är inte så han har formulerat sig. Som jag förstår det så vill talmannen bibehålla åländsk demilitarisering och neutralitet. Men om det i ett annat läge blir så att ålänningarna vill ha förändringar gällande Ålands status och tar kontakt med Helsingfors – då kan frågan diskuteras men inte före det.

"Vi är inte blåögda på Åland"

Thörnroos betonar att Åland inte kommer att kontakta Helsingfors för att få finländska soldater till Åland nu.

– Däremot har vi goda och täta kontakter med Helsingfors med tanke på det förändrade säkerhetspolitiska läget i Östersjön. Det att är vi är en demilitariserad zon betyder inte att vi är blåögda och inte förstår vad som händer i världen.

På frågan hur mycket läget ska förändras för att Åland skulle ompröva demilitariseringen säger Thörnroos så här:

– Det vill jag inte sia om. Jag kan inte se framför mig en sådan situation. Men det är ju så här att om Åland angrips så har Finland ett ansvar att försvara Åland. Om det hettar till i Baltikum exempelvis är det i första hand Finlands regering som ska göra bedömningen om man behöver trygga Ålands säkerhet på något ytterligare sätt än såsom nu är fallet.

Talman Vanhanen: Det var frågan om ett missförstånd

I en intervju för Yle säger talman Vanhanen att han inte citerats riktigt korrekt av Etelä-Suomen Sanomat.

– Jag deltog i ett evenemang i Lahtis i går och frågan om trupper på Åland ställdes av publiken. Som svar på den frågan betonade jag att Ålands demilitarisering baserar sig på internationella avtal. Jag konstaterade i det sammanhanget att det vore lättare ur försvarssynvinkel om vi hade stationära styrkor på Åland, men att något sådant förslag inte är på kommande. Det är ålänningarnas egen sak att avgöra om de vill starta en process för att ändra landskapets status.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström: En höna av en fjäder

I en intervju för Ålands radio bekräftar den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström att det var en feltolkning av Vanhanens utförliga svar om Ålands status.

– Jag har själv talat med Matti Vanhanen efter att uttalandet kom ut i offentligheten och han säger att det är en feltolkning.

Just nu dominerar säkerhetspolitiken den finländska politiska debatten, säger Löfström.

– Detta är naturligt med tanke på vad som händer i världen och att Finland på allvar för en diskussion om att förändra sin utrikespolitiska linje genom att bli medlem av Nato. Alla är därför väldigt spända på vilka uttalanden som kommer och det är lätt att en liten fjäder blir en hel höna i diskussionen eftersom alla väntar på och vill höra uttalanden.

Rubriken ändrad 6.5.2022 kl. 17 från Åländska lantrådet: Militära styrkor på Åland först när ålänningarna ber om det till Åländska lantrådet: "Jag kan inte se en situation där demilitariseringen skulle omprövas".

Åland flaggar för fred – men Putin skiter i det

16:39