Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Fiskarna stiger för att leka, och du kan följa med från din soffa!

Från 2022
Uppdaterad 27.04.2022 14:12.
Fiskar som stiger i en bäck för att leka.
Bild: Joakim Lax / Yle

Just nu pågår fiskstigningen, då tusentals abborrar, gäddor och mörtar tar sig upp för små bäckar för att föröka sig. Svenska Yle direktsänder från Bodvattnet i Kvarkens världsnaturarv.

Det är fascinerande att se hur naturen vaknar upp efter att till stora delar tagit det lite lugnt under vintermånaderna, ofta insvept i ett rejält snötäcke. Men nu skall täcket av, och det är bråttom att ta itu med allt som skall hända under sommaren.

Vad är det som skall hända då? Först och främst handlar det ju om att föröka sig. Det gäller både flora och fauna.

Då isarna släpper sitt grepp om fladorna vid den österbottniska kusten så dröjer det inte länge innan fiskarna stiger.

Fisk som stiger i en bäck för att leka.
Bild: Joakim Lax / Yle

Detta årliga skådespel lockar mängder av människor till fiskarnas lekplatser. Du har kanske inte möjligt att fysiskt vara på plats, men vi erbjuder nu möjligheten att följa med då fiskarna tar sig från Kvarken in till Bodvattnet i Björkö.

Vi kommer att sända tre dagar från Svedjehamn, där en av traktens mest kända fiskstigningar sker. Sändningen pågår 27-29 april, mellan klockan 14 och 20. Vi har åtta kameror i luften, på land och under ytan.

En undervattenskamera i en bäck.
Bild: Joakim Lax / Yle

Men det är inte bara fiskar som vi kommer att följa, för fisktigningen lockar också mängder av fåglar till platsen, då de har sin chans att få sig ett riktigt skrovmål.

Allt du behöver göra är klicka på länken, hämta något ätbart och hänga med.

Fiskstigningen - vi direktsände den 27.4 från Bodvattnet där fiskarna samlades för att leka, dag 1 - Spela upp på Arenan